Geplaatst op Geef een reactie

Headshaken

Headshaken (voluit het headshaking syndroom) is een stoornis bij paarden waarbij de dieren knikken, schudden of slaan met het hoofd. Dit kan in minder en meerdere mate voorkomen, in sommige gevallen zelfs zo erg dat berijden van het dier (tijdelijk) niet meer mogelijk is.

In training

De eerste keer dat ik met een headshaker in aanraking kwam wist ik niet wat ik zag. Het dier schudde en sloeg zo erg met het hoofd dat je je best moest doen zijn hoofd te ontwijken. Vervoeren van dit paard wat bijna niet mogelijk; de trailer slingerde alle kanten op.

Het paard kwam bij ons in training en ik ging met hem aan het werk. En wat ik merkte was dat daar waar het paard zich kon ontspannen, het shaken aanzienlijk verminderde. En het paard kon zich ontspannen als hij in de zogenaamde verticale balans (links/rechts balans) was hersteld en zijn rug durfde los te laten.

Slingeren

Om hem te leren zijn rug te ontspannen ging ik met hem slingeren. Hierbij stuur je het paard steeds van links naar rechts en terug. Je wacht tot hij/zij het gewicht verplaatst en kiest om de andere kant op te gaan, daarna stuur je weer terug. Deze oefening leerde ik van Antoine de Bodt en blijkt zeer effectief bij onder andere headshakers. De slingers kunnen worden gecombineerd met kleine (halve) voltes.

De oefening ziet er als volgt uit;

Headshaken

Door het slingeren wrik je als het ware de rug los en heeft het paard weinig tijd om zich vast te zetten.

Omdat het paard steeds eerder richting zal kiezen worden de slingers steeds kleiner. Om deze oefening correct uit te voeren moet je goed weten hoe te sturen en een goed ruitergevoel hebben om te voelen wanneer het paard zijn gewicht verplaatst. Ga dit niet zomaar alleen thuis proberen; bij verkeerd gebruik van de oefening kan het meer kwaad doen dan goed!! Daarnaast is deze oefening voor veel paarden absoluut NIET de juiste!

Afijn; de oefening werkte super en het paard ging steeds minder shaken en vaker de lengte nemen, oftewel nageven. Ook op stal werd het shaken aanzienlijk minder tot uiteindelijk nihil.

Verdrietige paardenmoeder

Na twee weken kwam zijn baasje kijken. En geloof het of niet; het paard begint bij zien/horen van zijn baasje DIRECT te shaken. Ga dat maar eens uitleggen aan de liefhebbende paardenmoeder…

De dame in kwestie ging in de jaren daarna actief zowel met zichzelf als met haar paard aan het werk en met vallen en opstaan, ups en diepe downs, is het paard ook bij haar volledig shakevrij gekomen.

Dit voorbeeld zal ik nooit vergeten. Natuurlijk is ieder paard anders en zijn er verschillende manieren en oorzaken van shaken maar ik geloof er heilig in dat het heel vaak met geestelijke en lichamelijke spanning te maken heeft.

Naderhand volgden er meer paarden welke ik door middel van training (zo goed als) shakevrij heb gekregen. Overigens niet alleen door training, maar door een combinatie van training EN diverse behandelingen (osteopathie, chiropractie, cranio sacraal, homeopathie) en goed management.

Tekortkomingen

Een ander zwaar geval kreeg ik niet goed, maar dat kwam door mijn tekortkomingen! Een collega trainer (Sylvia van Noye van Hippodroom) heeft dit paard wel 100% goed gekregen door het paard en daarmee het probleem op een heel andere manier te benaderen.

Boodschap

De boodschap van deze blog? Niemand kan alles. Om een paard met problemen op de rit te krijgen zijn soms vele specialisten nodig. Zij die denken alleen te kunnen werken, zouden geen paarden mogen trainen/behandelen!

De teamleden van Equicare Plus zijn daar als geen ander van doordrongen. Daarom werken onze specialisten nauw met elkaar samen en schakelen indien nodig specialisten van buitenaf in.

Auteur: Mireille den Hoed 

Deel jouw mening en/of ervaring!
Laat een reactie achter onderaan deze blog… 
Geef een reactie