Trainer Sport en Revalidatie Pro1

Na 12 jaar de revalidatie trainers opleiding voor paarden te hebben gegeven werd het tijd voor wat anders. Een andere insteek!

Waarom?

12 jaar geleden wist bijna niemand nog wat over verticaal evenwicht, over het belang van lengte in de hals en daarom moesten we dus heel basic beginnen.

De laatste jaren komen er steeds meer professionals de opleiding bij ons volgen die al heel veel kennis en vaardigheden bezitten op allerlei vlakken. En ook al de basiskennis hebben over verticaal evenwicht en een gezonde lichaamshouding.

Er is nu dus wat anders nodig, meer verdieping op het gebied van revalidatie en gezonde training EN dat is precies waar wij goed in zijn.

Wij zijn gespecialiseerd in de revalidatie van paarden en biomechanica en hebben  daar ondertussen meer dan 20 jaar ervaring in. In de nieuwe revalidatieopleiding focussen we daarom op deze onderwerpen die natuurlijk heel breed zijn.

Biomechanica is de toepassing van de natuurkundige mechanica op de beweging van levende wezens. Dit omvat de verschillende anatomische structuren, de functie daarvan de kenmerken van deze structuren en hoe een biologisch systeem functioneert in beweging.

Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar waar het om gaat is dat elk lichaam uit botjes (stokjes) is opgebouwd, die bij elkaar gehouden worden door fascies (elastiekjes) en bewogen kunnen worden door spieren (motortjes).

  • De botjes van het skelet moeten op de juiste manier opgestapeld worden, in balans en met de juiste hoeken.
  • De fascies/ elastiekjes moeten onder de juiste spanning staan om goed te kunnen veren en deze spanning moet correct verdeeld zijn over het hele lichaam.
  • Dan kan een paard efficiënt en moeiteloos bewegen.

In de praktijk betekent dit dat een paard in balans moet lopen in zowel verticaal als horizontaal vlak. Hij moet met de juiste energie bewegen zodat de spieren de elastiekjes op de juiste spanning brengen. Dan wordt het lichaam gestabiliseerd en kan het paard gaan bouncen.

De afgelopen 10 jaar zijn de inzichten met betrekking tot biomechanica drastisch verandert. Dit komt door de (her)ontdekking van het fasciale systeem en alle belangrijke functies daarvan. Fascia, oftewel bindweefsel verbindt letterlijk alles met elkaar. Het verbindt zelfs alle losse puzzelstukjes die we biomechanisch nog niet konden verklaren. Deze nieuwste inzichten maken deel uit van deze opleiding!

In feite zijn er een paar simpele principes die we moeten weten om een paard te kunnen revalideren en/ of gezond te houden. Alles gaat om de krachten evenredig te verdelen over het lichaam. Zorgen dat er nergens te veel druk of spanning komt te staan. Deze simpele principes zorgen ervoor dat het paard sterker en gezonder wordt, zowel fysiek als mentaal.

Het lichaam van het paard moet verschillende krachten trotseren. Ten eerste de zwaartekracht. Die zal voor iedereen duidelijk zijn. Ten tweede de centrifugaal kracht als het paard een wending neemt. Hiervoor moet het paard de buitenste keten van zijn lichaam extra kunnen stabiliseren. Easier said then done!

En als laatste de hefboom kracht die ontstaat door de anatomie van de (lange) hals met een zwaar ding aan het eind, het hoofd. Een paard kan alleen met lengte in de hals bewegen als hij voldoende rompstabiliteit heeft en genoeg gewicht naar de achterhand kan verplaatsen.

Daarom kunnen veel jonge, grote en hypermobiele paarden dit niet zo maar vanzelf. Zij kiezen er vaak zelf voor om zich kort te maken in de hals en brengen zichzelf daar op de langere termijn mee in de problemen.

Ze krullen zich op, willen de hand van de ruiter niet meenemen en zijn vaak te rennerig, zeker als je ze loslaat.

Op langere termijn overbelasten deze paarden de lage hals en omdat het gewicht naar de voorhand gaat, ontstaan er ook ook vaak blessures in de ondervoet van de voorbenen of de tussenpezen.

Als we weten hoe we effectief, snel en paardvriendelijk het lichaam van het paard in balans kunnen brengen, activeren en stabiliseren kunnen we ontzettend veel blessures voorkomen EN genezen.

Bij ons staat trainen voor gezondheid voorop. Gezondheid op alle vlakken!

Wat houdt de opleiding in?

We gaan in een kleine groep van 6-8 deelnemers de achtergronden van de biomechanica uitdiepen. Hierdoor begrijp je hoe een biologisch systeem is opgebouwd en hoe het werkt en kun je zelf beredeneren wat dit systeem nodig heeft om goed en gezond te functioneren.

We gaan veel paarden bekijken om te zien wat de afwijkingen zijn in lichaamshouding en bewegingspatroon en hoe we dit weer kunnen herstellen naar gezonde beweging.

We gaan paarden beoordelen op bouw en conformatie om in te schatten wat de uitdagingen zijn voor het individuele paard en hoe we dit mee kunnen nemen in het trainingsplan.

We gaan kijken naar aangeboren afwijkingen zoals ECVM en hypermobiliteit, welke impact heeft dit op een paard en hoe kunnen we paarden met dit soort afwijkingen trainen om ze zoveel mogelijk te helpen en wat betekent dit nu precies voor een paard? Veel paarden met deze afwijkingen vertonen afwijkend gedrag en inzicht in de oorzaak hiervan is enorm behulpzaam, zowel voor paard als eigenaar en trainer.

Naast de training zijn er randvoorwaarden die van belang zijn om een paard gezond te maken en te houden. Deze gaan we zeker doornemen. De onderwerpen die we zullen bespreken zijn:

  • De ruiter, balans, houding en vering
  • Het zadel de (bio) mechanische principes
  • De hoef-beenbalans
  • Het belang van gezonde voeding
  • Het myofasciale systeem

Voor wie is de opleiding?

Deze opleiding is voor professionals in de paardensector, die de gezondheid van het paard bovenaan hun prioriteiten lijstje hebben staan. Die het individuele paard respecteren en belasting en belastbaarheid op elkaar af willen stemmen, zodat het paard kan functioneren binnen de grenzen van zijn mogelijkheden. Het paard staat op nummer 1.

Wanneer ben je een professional?

Je bent een professional als je werkt in de paardensector, wilt gaan werken in de paardensector of ontzettend fanatiek bent om een andere reden. Bij deze opleiding wordt er verwacht dat je al enige achtergrond en basis kennis hebt van anatomie, biomechanica en gezonde training.

Daarom moet je de online cursus Je paard blessure vrij trainen” bij Horseinmind “al gevolgd hebben. Meer achtergrond kennis is natuurlijk een pré. We werken in een kleine groep zodat we de diepte in kunnen en de paarden individueel kunnen bekijken tijdens de trainingen. De snelheid van de opleiding ligt vrij hoog. Mocht je nu denken, oeps dan is dit niet echt iets voor mij…..Kijk dan even bij de opleiding, revalideer je eigen paard! Bij deze opleiding doen we een stukje rustiger aan en bepaal je je eigen tempo. Er is geen achtergrond kennis vereist, maar heb je die wel, dan is dat ook goed, want dan helpen we je gewoon vanaf daar weer een stuk verder. 

Wat is de verdeling praktijk en theorie?

Ongeveer een kwart van de opleiding bestaat uit theorie, de rest is praktijk. De theorie staat in direct verband met de praktijk. De praktijk bestaat uit:

  • Beoordelen van het paard in stand en beweging
  • Trainen aan de longe
  • Trainen onder het zadel
  • Ruiter stabiliteit, balans en vering
  • Beoordelen van het zadel

Voorwaarden:

  • De online cursus “Je paard blessurevrij trainen” gevolgd hebben
  • Een paard mee kunnen nemen naar de opleidingsdagen die gezond genoeg is om getraind te worden en die veilig mee kan naar de opleiding
  • Voldoende tijd en energie kunnen investeren om de opleiding te volgen
  • De gezondheid van het paard bovenaan je prioriteiten lijst hebben staan
  • Het liefst al wat trainingen gevolgd hebben bij één van de instructeurs die de principes van 4dimensiondressage kennen
  • Met paarden werken vanuit je hart en vanuit passie
  • Paardvriendelijk maar wel doortastend willen werken MET een paard

Aantal deelnemers:

Minimaal 6 en maximaal 8 praktijkdeelnemers

Daarnaast zijn er een aantal plaatsen beschikbaar als theorie deelnemer. Dit betekent dat je zonder paard meedoet, de theorie volgt en de praktijklessen actief mee kunt kijken en uiteraard vragen kunt stellen.

Examen:

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Theorie en praktijk

Kosten:

De kosten van de opleiding zijn € 2595 exclusief btw 9 %

Boxhuur 15 euro per dag

Examen 150 euro ex btw 9%

Korting op de online cursus

Deelnemers aan deze opleiding krijgen korting op de online cursus “Je paard blessure vrij trainen”. Deze kost voor jou 100 euro in plaats van 175 euro! En je kunt ten alle tijden instappen. Normaal begint deze cursus per ronde op bepaalde data, maar jij kunt instappen wanneer je wilt zodat je op tijd de online cursus kunt starten en afronden.

Locatie:

Hoevelaken. Exacte locatie en data wordt bekend gemaakt bij inschrijving

Aantal dagen:

10 altijd gecombineerd theorie en praktijk

Het ultieme doel

Het is ons doel om zo veel mogelijk kennis en kunde te delen op het gebied van revalidatie en training voor gezondheid. Ondertussen hebben we in Nederland en Belgie een mooi team van gepassioneerde top trainers. Om de wereld voor de paarden beter te maken zijn er nog veel meer trainers nodig met verstand van biomechanica, echte biomechanica, niet gebaseerd op aannames maar op natuurkundige wetten en goed wetenschappelijk onderzoek. Trainers die zelf kunnen nadenken en zelf durven te proberen. Trainers die kunnen voelen, voelen wat goed voelt en waar het paard blij van wordt.

Ben jij die trainer, die het paard op nummer één heeft staan?! Dan is deze opleiding voor jou! Meldt je aan en ontdek wat een paard nodig heeft om gezond te worden EN te blijven! En neem dat mee de wereld in om er mooie dingen mee te doen voor dier en mens.

Inschrijfformulier:

Na het eerste jaar?!

Na het eerste opleidingsjaar kun je verder met Trainer Sport en Revalidatie PRO 2. Hierbij gaan we nog verder in op trainingstechnieken en kun je kiezen of je richting sport wilt waarbij je met een gezond paard verder traint of je gaat een paard revalideren en je verder verdiepen in deze richting.

Als sport trainer of revalidatie trainer kun je te maken krijgen met paarden die de training niet lekker op pakken. Daar is altijd een reden voor. Daarom krijg je in level 2 meer achtergrond kennis mee over mogelijke oorzaken die jij kunt waarnemen waarom een paard niet lekker in zijn vel zit en niet goed de training oppakt.