Voeding

VoedingVoor een goed herstel en om optimaal met uw paard te kunnen trainen is voeding van groot belang. Onze voedingsdeskundigen kunnen op verschillende wijzen bepalen of uw paard de juiste basis voedingsstoffen binnen krijgt, afgestemd op bouw, leeftijd, type paard en trainingsintensiteit.

Tevens kan worden bepaald of uw paard extra supplementen nodig heeft zoals bijvoorbeeld kruiden, mineralen, vitamines of aminozuren. Dit om het herstel te bevorderen, of ondersteuning te bieden aan het paard wanneer er sprake is van een bepaalde aandoening.

Onze voedingsdeskundigen werken nauw samen, maar hebben ieder een specifieke werkwijze. U kunt zelf aangeven – eventueel in overleg met een dierenarts van Equicare-Plus – waar uw voorkeur naar uit gaat.  Ook is een laboratoriumanalyse van het ruwvoer mogelijk of kan het ruwvoer op zicht worden beoordeeld. Daarna wordt berekend wat uw paard nodig heeft en waar eventuele tekorten of overschotten zijn met betrekking tot energie, eiwitten, mineralen, vitamines en aminozuren. Op basis hiervan wordt een voedingsadvies opgesteld.

Het belang van gezonde organen

Als een paard bijvoorbeeld problemen heeft met zijn organen, kan dit invloed hebben op het bewegingspatroon. Een paard kan bijvoorbeeld achter stijf lopen door klachten van de nieren of niet willen buigen doordat hij last heeft van zijn darmen.

Daarnaast kunnen orgaanklachten er ook voor zorgen dat een paard niet goed kan herstellen van een blessure. Wanneer de darmen niet goed functioneren, kan het paard niet voldoende van de juiste voedingsstoffen opnemen om zijn weefsel optimaal te genezen en te onderhouden.

Ruwvoer

De belangrijkste voeding voor een paard is ruwvoer. Een paard moet minstens 16 uur per dag beschikking hebben over ruwvoer, omdat de spijsvertering hierop is ingesteld. Veel eigenaren maken zich zorgen om de kwaliteit van het krachtvoer dat ze geven, maar een gemiddeld paard eet zo’n 10 kilo ruwvoer per dag. Dit is veel meer dan het krachtvoer dat eventueel wordt gegeven en daarom is het zo belangrijk om de kwaliteit van het ruwvoer te bepalen. Mogelijke tekorten of overschotten in het ruwvoer kunnen dan worden aangevuld of gecorrigeerd met bijvoorbeeld een wijziging in krachtvoer, een kruidenmix of een mineralenmix.

Herstel

Neem de tijd! Het revalideren van een paard kost tijd, helemaal als de spijsvertering is ontregeld of als het paard bijvoorbeeld veel afvalstoffen kwijt moet. Ook bij paarden die weer spieren moeten aanmaken of te mager of te dik zijn moet u zeker rekenen op enkele maanden hersteltijd. Onze voedingsdeskundigen kunnen u en uw paard daarbij ondersteunen met duidelijk en praktisch voedingsadvies en tips op het gebied van voermanagement.