Training

Correct trainen is voor ieder paard belangrijk. Hierdoor blijft je paard fit en gezond en zal hij met (meer) plezier samen met je werken.

Bij paarden die alleen aangeboden worden voor training wordt er vanuit gegaan dat er geen (duidelijke) lichamelijke klachten aanwezig zijn. Toch kunnen een aantal rij-technische problemen aanleiding zijn voor nader onderzoek.

Rijtechnische problemen

Equicare-Plus is specialist in het oplossen van rijtechnische problemen. Er is veel kennis en inzicht beschikbaar over de achtergrond van rijtechnische problemen en de samenhang met lichamelijke klachten. Daarnaast is er ruime kennis met betrekking tot bouw en beweging in relatie tot problemen in de training.

Trainingsmethoden

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende trainingsmethoden zodat er voor ieder paard specifiek een passend trainingsschema kan worden opgesteld. Vrij grondwerk, lange teugelwerk, longewerk (enkel en dubbel) en training onder de man maken deel uit van de mogelijkheden. Belasting en belastbaarheid worden perfect op elkaar afgestemd, wat zeer goede resultaten geeft. Kernpunten van de training zijn:

  • Ontspanning
  • Vertrouwen
  • Respons
  • Symmetrie
  • Optimale communicatie
  • Core-stability
  • Balans
  • Gedragenheid

Equicare-Plus maakt nooit gebruik van hulpteugels. Hulpteugels dwingen het paard in een bepaalde hoofd-halshouding ongeacht of het lichaam dit aan kan of niet. Wij gaan uit van het principe dat de nageeflijkheid en de correcte hoofd-halshouding het gevolg zijn van een paard dat voldoende symmetrisch is, beweegt met voldoende gedragenheid, in vol vertrouwen en ontspanning. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan is de nageeflijkheid het cadeau wat je krijgt!

Trainingsopbouw

Naast de trainingstechniek is de opbouw van de training van groot belang. In feite is het paard van nature gemaakt voor langdurige rustige beweging verdeeld over 24 uur. Om energie te sparen zal een paard in het wild intensieve “arbeid” kortdurend en zo min mogelijk verrichten. Dit wordt vertaald in de training. Een juiste balans tussen arbeid en rust binnen een trainingsuur en training en herstel over langere termijn zorgen voor optimale vooruitgang en een blessure vrij paard.

Wetenschapelijk

Equicare-Plus heeft rijkunst gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Rijkunst is overgedragen vanuit een lange geschiedenis van vakmensen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe de rug van een paard belast wordt bij welke hoofd-halshouding, welk effect dit heeft op de stabiliteit en mobiliteit van de rug en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om de belasting op de benen zo laag mogelijk te houden. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek zijn de beste technieken uit de rijkunst geselecteerd en samengevoegd.