Thermografie

Thermografisch Onderzoek

Voor zorgvuldige diagnostiek maken wij binnen het EquiFit-pakket gebruik van thermografie. In dit pakket wordt thermografie gecombineerd met gedegen klinisch onderzoek waarna het paard wordt behandeld en er een revalidatieplan wordt opgesteld.

Wat is thermografie?

ThermografieThermografie is een diagnostisch instrument waarbij met behulp van een infraroodcamera, de (verschillen in) warmte-uitstraling aan de oppervlakte van het lichaam kan worden gemeten. Afwijkingen van het bewegingsapparaat inclusief de rug en het hoofd worden met thermografie in beeld gebracht. Zo kan het gehele lichaam van het paard in één onderzoek beoordeeld worden. Warmte (thermografisch gezien een hot spot) betekent bijvoorbeeld een lokaal toegenomen doorbloeding en kan tevens een van de signaal zijn van een ontsteking. Kou (thermografische gezien een cold spot) kan weer een teken zijn van letsel, zwelling en verminderde bloedcirculatie of de aanwezigheid van littekenweefsel.

Het thermografisch onderzoek

Een thermografisch onderzoek bij Equicare-Plus bestaat uit 44 opnames. Dit thermografisch onderzoek wordt uitgevoerd door Hans Arendse van Paardenservice. Doordat er overzichts- en detailopnames worden gemaakt, wordt een goed beeld verkregen van de problemen die zich in het paard afspelen. Daarnaast kan ook de gesteldheid van een groot aantal organen worden ingeschat. Omdat we met thermografie een totaalbeeld van het paard verkrijgen, kunnen verschillende blessures of problemen met elkaar in verband worden gebracht. Vaak is het dan mogelijk om het oorzakelijke probleem te identificeren.

Thermografisch onderzoek is zeer geschikt om als uitgangspunt te gebruiken voor een behandel/revalidatieplan en gaandeweg de revalidatie kan de vooruitgang geëvalueerd worden.

Met thermografie verkrijgt u in één onderzoek een heel duidelijk totaalbeeld van waar de problemen zich kunnen bevinden in het lijf van uw paard.

Waarom thermografie?

Doordat een thermografisch onderzoek het gehele paard in beeld brengt, inclusief belangrijke detailopnames van aandachtsgebieden, krijgt u in één onderzoek een heel duidelijk totaalbeeld van waar de problemen zich kunnen bevinden in het lijf van uw paard. Op het moment dat een paard kreupel is, is het namelijk vaak niet duidelijk of de kreupelheid uit het been komt of doordat de kreupelheid secundair wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een bindweefselblokkade in de rug. Met een thermografisch onderzoek wordt direct duidelijk waar de kreupelheid door wordt veroorzaakt. Wanneer blijkt dat er afwijkende reacties te zien zijn in de benen of elders, kan een nauwkeurig advies gegeven worden voor nader onderzoek door middel van röntgen of echo. De desbetreffende specialist weet door het thermografisch onderzoek dan precies welk gebied hij/zij moet onderzoeken.

Hoe en wat tijdens een thermografisch onderzoek bij Equicare-Plus?

Equicare-Plus komt bij u op locatie voor het thermografisch onderzoek. U hoeft uw paard dus niet te vervoeren naar een kliniek. Dit kan voor veel paarden al een hoop stress besparen, wat ook het onderzoek ten goede komt. Uw paard moet twee uur van tevoren zonder deken droog en schoon klaar staan in een box. U dient uw paard in die twee uur ook niet meer aanraken. Het onderzoek moet in een overdekte ruimte uitgevoerd worden, aangezien regen, wind en zon de opnames beïnvloeden.

De opnames worden met een compacte draadloze camera gemaakt, je paard wordt niet aangeraakt en er komen geen schadelijke stralingen vrij. Direct na het maken van de opnames worden deze beoordeeld. Dit gebeurt op locatie (bij u op stal) zodat u direct op de hoogte bent van de uitkomsten.