Geplaatst op Geef een reactie

Het effect van een zelfbewuste ruiter op het paard

Zodra je als ruiter of amazone de keuze maakt om plaats te nemen in het zadel, en dus op de rug van een paard gaat zitten, heb je direct een grote verantwoordelijkheid. Je gaat per slot van rekening op het zwakste gedeelte zitten, de wervelkolom, en ook nog eens daar waar een roofdier zijn prooi bespringt. Best wel angstaanjagend voor een vluchtdier om rond te lopen met iemand op je rug die allerlei signalen uitzendt waar je in eerste instantie niets van snapt! Daar komt bij dat een paard sowieso uit balans raakt op het moment dat je erop gaat zitten, in principe zijn ze daar ook niet voor gemaakt. Door bijvoorbeeld harder, langzamer of scheef te gaan lopen probeert het zijn balans te herstellen, maar daarover meer in een andere blog.

Veel paarden en pony’s ervaren stress door pijn of ongemak. Vaak hebben ze te maken met onwetendheid, onbalans, onkunde en/of bange, boze of gefrustreerde ruiters – al dan niet met torenhoge verwachtingen. Deze ruiters zijn zich meestal niet bewust hoe groot de invloed daarvan is op het paard. Doen ze het expres? Nee, dat geloof ik niet, de meeste mensen hebben het beste voor met hun paard. Ze weten niet beter, het is ze ooit zo geleerd.

Een paard wil dolgraag samenwerken, dit zit verankerd in zijn natuur. Het is tenslotte een kuddedier en afhankelijk van zijn buddy’s. De kudde zorgt o.a. voor structuur, duidelijkheid en veiligheid. Stress kost energie en is op de lange termijn zeer ongezond. Een zelfbewuste ruiter biedt het paard structuur, duidelijkheid en veiligheid zodat het paard kan ontspannen en in staat is te leren.

Een paard dat stress heeft, is niet in staat om te leren.

Een mens met stress ook niet

Maar hoe wordt ik dan die zelfbewuste ruiter?

Je ontwikkelen tot de beste partner en trainer van je paard is een continu leerproces waarin je voortdurend geconfronteerd wordt met jezelf. Binnen dit proces, dat zich afspeelt op vier verschillende niveaus; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel is niet het beoogde doel het belangrijkste. Het verschil zit in de weg om dit doel te bereiken, waardoor het resultaat mooier is om naar te kijken en beter voor je paard. Alle niveaus zijn met elkaar verbonden en versterken elkaar positief dan wel negatief.

laura groen, ruiter, ruiter bewustzijn, paardencoach, equicare-plus

Fysiek; hiermee werk je aan de symmetrie, de coördinatie, de spierkracht en de mobiliteit van je lichaam. Aan je eigen rechtgerichtheid dus! Als je zelf je lichaam goed in balans kunt houden, kun je ook je paard beter volgen in de bewegingen. Op de juiste manier ademhalen is hier een belangrijk onderdeel van. Ga eens sporten onder begeleiding en laat je hierin adviseren wat voor jou het beste werkt.

laura groen, ruiter, ruiter bewustzijn, paardencoach, equicare-plus

Mentaal; misschien wel het belangrijkste niveau dat je op orde moet hebben. Ben je moe, heb je teveel aan je hoofd, maak je je zorgen of heb je last van negatieve gedachten (bijvoorbeeld; jezelf niet goed genoeg vinden, denken dat je het nooit leert en je geen fouten mag maken) dan belemmeren deze gedachten je mentaal. Dat heeft direct invloed op je fysieke en emotionele niveau. Leer controle te krijgen over je negatieve gedachten, want ze triggeren emoties als angst, boosheid en frustratie wat zijn weerslag heeft op het paard. Deze zal vanuit zijn natuurlijke gedrag reageren, zijn vecht (fight), vlucht (flight), bevriezen (freeze) of in hele ernstige gevallen zelfs flauwvallen (faint) door je emoties te spiegelen, weg te rennen, te staken of dicht te klappen en geen enkele reactie meer te geven. Yoga, mindfulness of een gesprek met een coach kunnen je hierin helpen uit te zoeken waar jouw emoties door getriggerd worden en ze op te lossen of een plek te geven zodat het je niet meer belemmert.

Een gespannen ruiter zet zich vast in zijn lijf,

een angstige ruiter kruipt in elkaar en gaat klemmen.

De ademhaling zal bij beiden hoog in de borstkas plaatsvinden

Spiritueel; Het is belangrijk om als ruiter of als trainer niet te streven naar perfectie, maar naar progressie tijdens het leerproces. Niet het einddoel is het belangrijkste maar de weg ernaartoe, dáár gebeurt het, dáár leer je van, dáár zit de groei! Als je dat snapt, ervan kunt genieten en het ontvangt als een cadeau dan kom je op het dieper gelegen niveau, het spirituele niveau. Dit niveau, ook wel ‘flow’ genoemd, zorgt ervoor dat al je zintuigen open staan. Je bent in staat tot leren, je wordt zachter en kleiner in je hulpen, je reflexen zijn sneller, je kunt focussen, je kunt beter communiceren en de samenwerking gaat als vanzelf. Je paard zal hierdoor kunnen aansluiten op jou en in staat zijn om te leren, omdat het geen stress ervaart, zich veilig voelt en het duidelijk is wat er verwacht wordt. Samenwerken en communiceren op intentie en energie is wat paarden van nature tot in perfectie beheersen. Kijk, luister, leer en geniet van je paard!

Het paard is je spiegel. Hij zal het nooit mooier maken dan het is.

Het laat je temperament zien en je ups & downs.

Wordt nooit boos op je paard, dan kun je net zo goed boos worden op je spiegelbeeld.

ruiter, ruiter bewustzijn, laura groen, paard en ruiter, equicare-plus

Ook aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met alle vier de niveaus en een zelfbewuste(re) ruiter en trainer voor je paard worden? Binnen Equicare-Plus werken trainers, coaches en therapeuten samen om jou en je paard naar een volgend niveau te helpen.

Auteur: Laura Groen – trainer, coach en zelfbewuste ruiter

Geef een reactie