Geplaatst op Geef een reactie

Wat is Osteopathie en hoe kan het een paard helpen?

Binnen het team van Equicare-Plus werken we met diverse disciplines. Ik zelf ben werkzaam als osteopaat binnen het team. Wanneer een eigenaar problemen ervaart bij zijn/haar paard kan het paard eerst thermografisch onderzocht worden.

Wanneer er blokkades en/of andere fysieke problemen naar voren komen uit thermografisch onderzoek, wordt door de thermograaf en/of de dierenarts van Equicare- Plus beslist welke behandelmethode op dat moment het beste effect voor dat paard zal hebben. Wanneer een paard bijvoorbeeld veel spierspanningen en/of strakke bindweefselzones heeft, moet er mogelijk eerst voorwerk gedaan worden d.m.v. acupressuur of sportmassage. Of wanneer er veel problematiek vanuit de schedel of hoge nek komt, kan eerst een sessie cranio-sacraal therapie gedaan worden.

blog osteopathie 24072016

Vaak wordt besloten dat er een osteopaat aan de slag gaat met het paard.

Wat kan osteopathie doen voor het paard? Wat is osteopathie, en wat is het verschil met chiropractie, fysio- en manuele therapie?

 

 

 

Osteopathie

De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917).

Osteopathie is een holistische benadering van het lichaam, dat wil zeggen het lichaam als eenheid. De structuren van alle 3 systemen moeten goed bewegen en de samenwerking tussen de systemen moet in balans zijn. Een lichaam in balans geneest zichzelf. Als osteopaat werk ik met alle 3 systemen:  het pariëtaal systeem (botten, gewrichten , spieren en pezen), het visceraal systeem (organen, bloedvaten- en lymfestelsel) en het cranio-sacraal systeem (schedelbotten, heiligbeen en ruggenmergskanaal met vliezen).

Deze 3 systemen zijn direct met elkaar verbonden en verstoring in het ene systeem heeft een weerslag op het andere.

Als er bijvoorbeeld in de borstwervelkolom een blokkade tussen de wervels is, kan dat bv leiden tot maagklachten, of verstoring van de leverfunctie.

Vaak wordt onderschat dat een probleem in een orgaan, ook tot blokkades in de wervelkolom kan leiden.

Daarom is het van belang de relaties tussen de systemen goed te kennen, zodat je als osteopaat weet waar en in welke structuur mobilisatie nodig is.  Wanneer de balans in het lichaam van het paard verstoord is na bijvoorbeeld een val, ziekte, stress of overbelasting, kan de vitaliteit afnemen. Op lange termijn kan dit leiden tot ontwikkelen van (chronische) ziektes, orgaandysfunctie en/of gewrichtsproblemen.

Door toepassen van manuele technieken (= met de handen) creëert de osteopaat weer mobiliteit in de anatomische structuren, en daarmee de mogelijkheid voor het lichaam tot zelfherstellende krachten te komen, die leiden tot balans en daarmee vitaliteit.  De technieken die we als osteopaat gebruiken worden vaak herkend van de chiropractie, en ook zullen technieken van de fysiotherapie herkend worden. Echter wordt de behandeling van de chiropractor en/of fysio- therapeut meestal beperkt tot het pariëtaal systeem.

blog osteopathie 2 24072016Als osteopaat gaat onze denkwijze verder, naar ook het orgaansysteem en het cranio-sacraal systeem, en kunnen we ook daar mobilisatie technieken gebruiken. Zoals eerder gezegd, we kijken op een holistische wijze naar het paard, en daar onderscheidt de osteopaat zich van andere behandelaars.

Een osteopatische behandeling werkt nog weken door in het lichaam en zal vaak na 6 weken het optimale resultaat tonen. Omdat met osteopathie bewegingsbeperkingen worden opgelost is het raadzaam om in de bewegingsopbouw na de behandeling advies in te winnen over de (revalidatie)training.

Marlies van Dijk

Osteopaat voor paarden

 

Geef een reactie