Geplaatst op Geef een reactie

De nieuwe trend in paarden trainen

karin leibbrandt

In paardenland vinden momenteel grote veranderingen plaats. Veel eigenaren zijn op zoek!

Op zoek naar vriendelijke manieren van paarden houden, voeren EN trainen.

De sportpaarden bleven hier een beetje in achter, maar ook daar zien we nu allerlei verschuivingen gericht op verbeteren van welzijn, gezondheid, preventie van blessures en duurzaamheid.

Bij Equicare-Plus krijgen we dagelijks vragen binnen over training. De meeste vragen gaan over hetzelfde onderwerp:

“Kan ik mijn paard vriendelijk trainen en toch presteren in de sport?”

florisdecember2015 029bJa absoluut zeker! De KNHS zegt het volgende over de nieuwe dressuurproeven:

“De nieuwe dressuurproeven gaan in op 1 april 2016. Ze zijn volledig herschreven om zo een doorlopende lijn in moeilijkheidsgraad te krijgen van F1-proef t/m het hoogste niveau met als sleutelwoorden ‘harmonie’ en ‘ontspanning’. “

bron: https://www.knhs.nl/nieuws/2016/nieuwe-dressuurproeven-2016-wat-verandert-er-in-de-l1-en-l2/)

Ook binnen de wedstrijdsport verschuift het zwaartepunt naar paardvriendelijk trainen en sporten.

Equicare-Plus houdt zich al jarenlang bezig met de revalidatie van paarden. Training speelt daarbij een cruciale rol. Asymmetrie en disbalans zijn de 2 belangrijkste redenen voor rugklachten en kreupelheden. Op basis van deze wetenschap is een uniek trainingssysteem ontwikkeld met als doel geblesseerde paarden te laten herstellen en op de lange termijn gezond te houden en blessures te voorkomen.

Het systeem van 4DimensionDressage zorgt voor een optimale balans en een symmetrisch bewegingspatroon. Een paard moet zijn lichaam kunnen coördineren in 4 richtingen. IMG_9097b

–          Verticaal

–          Horizontaal

–          Richting in het diagonale vlak

–          Lateroflexie/ lengtebuiging

Wanneer het paard in deze 4 dimensies volledig in balans is, kan hij met minimale inspanning, zichzelf en de ruiter dragen. Zo kunnen de structuren in zijn lichaam de belasting makkelijk aan.

Dit bleek de sleutel tot succes voor onze revalidatie paarden.

Wat betekent het voor de sportpaarden?

Graag willen we sportpaarden blessurevrij houden. Revalideren is mogelijk, maar voorkomen is veel beter. Er vallen veel sportpaarden op jonge leeftijd uit vanwege blessures. Verder komen sommige paarden niet meer op  hun oude niveau terug na een blessure.

Karin_logo4DimensionDressage vraagt een langere voorbereidingstijd om het paard te leren correct te bewegen en te balanceren. Daarnaast moet het paard eerst sterk genoeg worden om te kunnen dragen. Het vraagt dus een beetje geduld. Echter na een gedegen scholing wordt de geïnvesteerde tijd ruimschoots ingehaald omdat geen enkele oefening nog moeilijk is zodra het paard zichzelf kan coördineren in de 4 dimensies.

4DimensionDressage staat voor de 4 dimensies waarin het paard zichzelf leert te coördineren en te stabiliseren. Hieruit ontstaat gedragenheid. Een gedragen bewegend paard kan alle oefeningen met gemak uitvoeren. Het paard heeft een goede rompstabiliteit waardoor de benen bewegingsvrijheid krijgen. Wanneer de ruiter ook een goede rompstabiliteit heeft kan hij of zij haar lichaam verbinden aan die van het paard. Dan ontstaat de vijfde dimensie. Paard en ruiter worden één. De ruiter zet een oefening in door middel van een intentie. Deze intentie vertaalt hij in zijn lichaam en het paard volgt. Er is dan sprake van samenwerking op het hoogste niveau, waarbij het paard op de kleinste hulp zonder moeite in ontspanning en met vertrouwen en plezier de oefeningen uitvoert.

De vijfde dimensie is Harmonie, precies dat wat de KNHS van laagste tot hoogste klasse in de dressuurproeven wil zien.

Auteur:

Karin Leibbrandt

4DimensionDressage

Geef een reactie