Geplaatst op Geef een reactie

De nadelige effecten van het LDR-trainen

Op 06-08-2014 publiceerde BIT een interessant artikel over het verband tussen weerstand en Rollkür/LDR (laag diep en rond trainen). De onderzoekers zeggend dat – ondanks het niveau – hoe dieper de buiging, hoe meer conflictgedrag het paard liet zien. “Andere studies behaalden ongeveer dezelfde resultaten, ze tonen aan dat een diep gebogen hals bij paarden als ongemakkelijk wordt ervaren.” Citaat uit het artikel.

Wat kan er nog meer gebeuren als een paard LDR getraind wordt?

Thermografische opname waarbij alle halswervels vastzitten behalve C3 en C4 in mindere mate. Het gehele paarse gebied zit vast en het rode gebied is los.
Thermografische opname van een paard dat LDR getraind is, waarbij alle halswervels vastzitten behalve C3 en C4 in mindere mate. Kort gezegd zit het gehele paarse gebied in dit geval vast en het rode gebied is los.

Wat wij bij Equicare-Plus zien is dat paarden die LDR getraind worden over het algemeen veel meer reactie, en dus pijnpunten, in de hals en wervelkolom laten zien. Zowel tijdens een thermografisch als een klinisch onderzoek. Paarden die LDR getraind worden hebben vaak reacties in de wervelkolom van schedel tot het heiligbeen. Behalve in de 3e halswervel waar een scherpe knik ontstaat bij LDR rijden (zie thermografieopname).

Het LDR trainen zorgt voor veel druk laag in de hals en in de wervels vlak achter de schedel. Een aantal spieren in de rug worden dusdanig gerekt dat het pijnlijk is, te vergelijken met de gemiddelde persoon die in de spagaat wordt geduwd en zo een uurtje moet blijven zitten.

Kissing spines, artrose, hoefkatrolontsteking, peesblessures..

Als de situatie (het LDR trainen) te lang aanhoudt, ontstaan er op de langere termijn secundaire problemen zoals artrose van het gewricht tussen de 6e en 7e halswervel, en kissing spines. Niet alleen in de rug ontstaan klachten, maar ook in de benen. Te denken valt dan aan hoefkatrolontsteking, artrose van de gewrichten in de ondervoet en (chronische) peesblessures. De verklaring hiervoor is dat een functieverstoring van de rug een afwijking in het bewegingspatroon geeft waardoor benen overbelast raken.

Voorkomen is beter dan genezen

Een paard protesteert dus niet voor niks. Soms subtiel, soms heftig. Wanneer je luistert naar de subtiele signalen kun je ingrijpen voordat er onherstelbare schade in het lichaam van je paard ontstaat. Ga dus altijd op zoek naar de oorzaak en pas indien nodig de training aan zodat je preventief klachten kunt voorkomen!

Lager in de hals kunnen door LDR de grootste blokkades ontstaan. Het CTO-gebied (cervicothoracaleovergang), waarbij de halswervels overgaan naar de borstwervels, is het meest kwetsbaar.
Lager in de hals kunnen door LDR de grootste blokkades ontstaan. Het CTO-gebied (cervicothoracaleovergang), waarbij de halswervels overgaan naar de borstwervels, is het meest kwetsbaar.

Auteur: Karin Leibbrandt

Geef een reactie