Geplaatst op Geef een reactie

Je paard in revalidatie, wat nu?

Je hebt, na een lang traject langs allerlei specialisten en klinieken, met misschien wel behandelingen met medicatie, inspuiten van gewrichten, speciaal aangepast beslag, de nodige therapieën en oefeningen, enzovoorts, je paard ten einde raad aangeboden bij Equicare-Plus/een revalidatie specialist. Want je paard heeft nog steeds duidelijke of juist hele vage klachten, maar de oorzaak is niet gevonden. Of je hebt te horen gekregen dat je je paard weer rustig aan kunt gaan trainen, maar je bent huiverig geworden en je weet niet hoe. Dat kan een aantal oorzaken hebben.

Hieronder een paar voorbeelden:
• Je bent een (aantal) keer hard gevallen doordat je paard er bokkend vandoor ging en misschien heb je daarbij zelf letsel opgelopen
• Iedere keer als je met je paard bezig bent, zoals poetsen, wandelen of als je gewoon de stal inloopt, kijkt je paard je zuur aan en geeft jou het gevoel dat je helemaal niet welkom bent en zeker niet aan zijn/haar lijf mag komen. Je bent terughoudend, bezorgd en diep teleurgesteld, want je bedoelt het allemaal zo goed, waarom doet-ie nou zo?
• Je bent bang dat de blessure weer terug zal komen zodra je gaat trainen en daarom durf je amper nog iets te doen. Een beetje stappen, het liefst in de bak met het hek dicht. Losgooien in de wei of paddock durf je ook niet meer, want dan gaat je paard volledig uit zijn plaat met weer de zoveelste blessure tot gevolg.
• Je voelt en ziet dat er nog steeds iets niet klopt! Af en toe onzuiver, kantelt nog steeds met het hoofd, rent weg of wil niet lopen, leunt op je hand, krult zich op, pakt het bit vast en plakt aan je been.
• Je paard straalt niet en jij bent uitgeput, bang, verdrietig, boos en doodongelukkig…

Maar… je geeft de moed nog niet op en komt na een intake en onderzoek door bijvoorbeeld de revalidatietrainer en/of de dierenarts en de thermograaf terecht bij een behandelaar die je paard onderzoekt op de gevonden blokkades en deze vervolgens verhelpt. Je krijgt stretchoefeningen mee en een doorverwijzing naar een trainer die jou en je paard gaan ondersteunen in het te volgen traject. Daar moet je misschien over nadenken, je blijft toch het liefst bij je eigen, voor jou vertrouwde instructeur.

Wat kun je verwachten van de revalidatietrainer?

Hoe weet je of iemand goed is en jou en je paard wel begrijpt? Een revalidatietrainer behoort te beschikken over de volgende eigenschappen:

  • Een revalidatietrainer moet allereerst met hart en ziel zijn of haar werk willen doen. Het is een vak apart en onder niet altijd de meest ideale omstandigheden.
  • De revalidatietrainer moet zich kunnen verplaatsen in jou en je paard en een verbinding aan kunnen gaan. Het revalideren van een paard kan zeer intensief zijn voor alle betrokkenen.
  • Een revalidatietrainer is lief en zacht als het kan, maar heel duidelijk als het moet.
  • De revalidatietrainer is zich bewust van het proces van het paard en dat van de eigenaar. Doelen, verwachtingen en verlangens dienen bespreekbaar gemaakt te worden. Open en heldere communicatie is belangrijk om misverstanden te voorkomen.
  • Een goede revalidatietrainer onderhoudt nauw contact met het team wat betrokken is bij het paard en betrekt hierin de eigenaar over de voortgang. Tijdig de juiste therapie of training inzetten kan een groot verschil maken.
  • Een goede revalidatietrainer heeft veel kennis van het lichaam en trainingsopbouw en -duur. Welzijn en veiligheid van het paard en de mens staan bovenaan!

Op tijd stoppen is net zo belangrijk als op tijd beginnen. Weten wanneer iets klaar is, daarin schuilt meesterschap!

revalidatietrainer, revalidatie paard, laura groenSommige revalidatietrainers zijn heel goed in staat om, naast het trainen van je paard, jou te coachen in het proces met je paard. Een paard spiegelt nu eenmaal je intentie en energie en dit kan soms best confronterend zijn. Een revalidatietrainer die vooral heel goed is in het trainen van een paard, maar wat minder goed raad weet met het proces van de eigenaar zal dat eerlijk zeggen en je doorverwijzen naar een coach die jou daar wel in kan ondersteunen.

Tot slot, het trainen of revalideren van paarden is een proces waar van te voren lang niet altijd een tijdsindicatie aan gegeven kan worden. Soms lijkt het langzaam te gaan en heel lang te duren, raak daar niet te gefrustreerd van. Het paard bepaalt uiteindelijk de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Afdwingen en onder druk zetten brengt je uiteindelijk alleen maar verder bij je doel vandaan. Van jou als eigenaar wordt niet verwacht dat je alles in één keer snapt en toe kunt passen. Wat er wel verwacht wordt is liefde, toewijding en begrip voor je paard en jezelf.

De lange weg is uiteindelijk de kortste route!

Wil je meer weten over onderzoek of revalidatie van je paard? Stuur ons dan gerust een bericht!

Fotografie: Sophie Hennebert

 

Geef een reactie