Geplaatst op Geef een reactie

Lichamelijke blokkades, fascia en zachte behandeltechnieken

Vandaag de dag kan het moeilijk zijn voor paardeneigenaren om hun weg te vinden in de wereld van behandeltechnieken en behandelaars voor je paard. Klassieke behandeltechnieken als osteopathie en chiropractie zijn inmiddels redelijk geaccepteerd, ook door dierenartsen. Maar elke week lijkt er wel een nieuwe ‘behandeltechniek’ van de grond te komen. Veel van die technieken hebben een ding gemeen: het zijn zachte technieken die op de fascia werken. Veel eigenaren weten niet precies hoe en waarom, maar deze technieken leveren goed resultaten op. Deze blog is een uitleg over de werkwijze van fasciale technieken op blokkades in het lichaam.

Wat is een blokkade?

fascia
Fascia: het doorzichtige vlies over de weefsels

Voordat we naar het mechanisme zelf gaan kijken, moeten we de term ‘blokkade’ definiëren. Elk lichaam, of het nu jouw lichaam of die van je paard is, is gemaakt van een combinatie van botten en spieren die door fascia (bindweefsel) bij elkaar gehouden worden. Fascia heeft verschillende vormen en diktes en kan heel dun (denk het doorzichtige velletje op een kipfilet) of heel dik zijn (pezen en ligamenten zijn ook fascia) en alles er tussen in. Deze verschillende fasciale lagen moeten over elkaar kunnen glijden en bewegen zo dat het lichaam soepel beweegt en gezond blijft. Fascia bestaat voor 70% uit water en voor de rest uit collageen. Als fascia gaat verkleven dan wordt het een soort gel. Trauma’s, verkeerde houdingen, ziektes, etc. kunnen de fascia verdikken. Dan kan het niet makkelijk bewegen en blijven twee lagen aan elkaar vast kleven.

Als het een kleine verkleving is die snel opgelost kan worden door een behandeling, is dat niet zo erg. Maar het lichaam moet blijven bewegen: elk paard moet dagelijks naar zijn eetbak of hooinet lopen, in de paddock of in de weide en meeste paarden worden ook vanaf de grond of in het zadel getraind. Het lichaam vindt dan een manier om met die verkleving om te gaan. Dat is meestal door andere structuren (spieren en fascia lagen) anders te belasten om zodoende het lichaam in beweging te houden – ze compenseren dus. Op den duur worden die structuren ook overbelast en verkleefd. Dan treedt er in het lichaam een soort ‘negatief domino-effect’ op: wat een simpele, acute blokkade was, wordt een chronisch probleem welke meestal zichtbaar wordt (je paard loopt kreupel of vertoont een afwijkend bewegingspatroon). Een paard dat niet vrij kan bewegen zal in een vicieuze cirkel terecht komen.

Hoe los je het probleem op?

Om die cirkel te doorbreken, is het belangrijk om de fascia los te maken. Daar zijn fasciale behandeltechnieken uitstekend voor, omdat ze uitsluitend op de fascia werken. Onder fasciale technieken versta ik technieken waar geen manipulatie aan te pas komt. De meeste bekende technieken zijn acupressuur en craniosacraaltherapie. Deze twee technieken hebben als gemeenschappelijke kenmerk dat ze op een van de kenmerken van de fascia spelen: thixotropie. Dit is het vermogen van de fascia om van een gel weer in een vloeistof te veranderen. Hiervoor is 90 seconden aanhoudende druk nodig. Meer niet.

Als de fascia goed los zit dan is het probleem in veel gevallen opgelost. Wordt het paard daarna op een correcte wijze getraind (biomechanisch verantwoord), dan blijft de fascia los en beweegt het paard op een correcte wijze. Heeft de blokkade zolang het lichaam gedwongen om anders te bewegen dat harde structuren (botten) vast zitten, dan kan een osteopaat geroepen worden. Wil jij weten of er fasciale blokkades in het lichaam van je paard zitten? Laat dan een thermografisch onderzoek door een goed opgeleid thermograaf uitvoeren.

Auteur: Sophie Hennebert, acupressurist

 

Geef een reactie