Geplaatst op Geef een reactie

Synovitis/artrose in de hals – wat nu?

Artrose/Synovitis, behandeling, paardenzorg

Steeds vaker wordt de diagnose synovitis van C6-C7 gesteld. In feite is synovitis een vorm van artrose van de facetgewrichten tussen de 6e en 7e halswervel. Synovitis wil zeggen dat de binnenbekleding van het gewricht geïrriteerd is geraakt en meer gewrichtsvloeistof produceert dan normaal. Dan raakt het facetgewricht overvuld, net zoals bijvoorbeeld een kootgewricht overvuld kan raken bij overbelasting of trauma.

Verbeterde diagnostiek van dierenartsen

De laatste jaren besteden veel dierenartsen steeds meer aandacht aan de wervelkolom van het paard. De kennis en de diagnostische mogelijkheden zijn toegenomen. Vooral met behulp van echografie zijn veel zaken in beeld te brengen van de wervelkolom. Dat is goed, maar daar zit ook juist een probleem.

Deze diagnostiek is relatief nog maar heel jong. Dat wil zeggen dat het prima mogelijk is om allerlei afwijkingen aan de wervelkolom in beeld te brengen, maar dat we niet met zekerheid kunnen zeggen wat het voor het paard betekent.

Doet het pijn?

Wanneer je afwijkingen vindt zoals overvulling van het gewricht tussen de 6e en 7e halswervel weten we niet precies hoeveel last een paard daar van heeft.

synovitis
Thermografische opname van een paard met synovitis

Datzelfde geldt voor veranderingen van de tussenwervelschijven en verdikkingen van ligamenten. Een goede aanvulling is dan een thermografisch onderzoek. Daarmee kun je warmteverschillen vinden. Wanneer een bepaald gebied pijnlijk en gevoelig is, betekent dit dat er een ontstekingsproces zit. Omdat een ontsteking warm is, kun je dit vastleggen met behulp van thermografie.

Aangenomen kan worden dat een ontstekingsproces ook pijnlijk is. Zo krijg je een beeld van de mate van pijn of discomfort die bepaalde afwijkingen in de wervelkolom geven.

En de fascies dan?

Het is helaas zo dat je met behulp van echo of röntgenfoto’s beperkt bent in je waarnemingen. Je kunt met röntgen zo goed als alleen botten onderzoeken en met behulp van echo, de goed omschreven structuren zoals spieren, pezen, ligamenten en organen.

Het lichaam zit echter ook vol met fascies (bindweefselstructuren) die alles met elkaar verbinden. Juist deze fascies zijn heel belangrijk voor het functioneren van het lichaam. Deze flinterdunne fascies zijn niet goed in beeld te brengen. Verder kunnen echo en röntgen alleen ingezet worden wanneer er sprake is van weefselveranderingen, niet als het weefsel overbelast of geïrriteerd is.

Waarom komt Synovitis van C6-C7 steeds vaker voor?

Het is onze ervaring dat er steeds meer paarden worden gediagnosticeerd met synovitis van C6-C7. Waarom? Ten eerste omdat we het sinds kort KUNNEN diagnosticeren. Ten tweede omdat de huidige meest gebruikte trainingsmethodes zorgen voor veel druk op de wervels laag in de hals waardoor dit gebied overbelast raakt. Dit is niet zo maar een aanname, dit is wetenschappelijk bewezen in ondertussen talloze onderzoeken!

Artrose
Thermografische opname van de borstingang

Is er misschien meer aan de hand?

Zonder uitzondering vinden wij bij paarden met een synovitis van C6-C7 klinisch veel pijnklachten in de spieren van de hals en beperkingen in de mobiliteit laag in de hals. Thermografisch vinden we in dit gebied forse reacties, die zich niet beperken tot alleen de facetgewrichten van de wervels. Kortom wanneer er synovitis van C6-C7 wordt vastgesteld is er veel meer aan de hand dan alleen maar een reactie van dat gewricht.

Wat is de therapie?

De standaard therapie is inspuiten met corticosteroiden van het overvulde gewricht. Wat doet dit? Corticosteroiden zorgen voor ontstekingsremming en pijnstilling. Dat is mooi, dan is het probleem opgelost… of toch niet?

In het beste geval heb je tijdelijk een positief resultaat, maar de oorzaak is niet weggenomen. Alle fascies zijn in dat gebied nog steeds verkleeft, wervels in de hals zitten nog steeds geblokkeerd en spieren zijn verzuurd en verhard waardoor de wervelkolom niet goed kan functioneren en misschien wel het belangrijkste.

Wanneer de training niet aangepast wordt kun je inspuiten zo vaak als je wilt, maar op de lange termijn zal dit tot onherstelbare schade laag in de hals leiden en wordt je paard onbruikbaar voor de sport of zelfs onbruikbaar als grasmaaier.

Heeft jouw paard deze diagnose gekregen?

Gezond gewricht (links) en gewricht met artrose (rechts)
Gezond gewricht (links) en gewricht met artrose (rechts)

Heeft jouw paard de diagnose synovitis of artrose van C6-C7 gekregen? Laat je niet gek maken! Hij hoeft echt niet naar de paardenhemel! Maar je moet wel meer doen dan “even inspuiten”. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij inventariseren wat er naast de problemen van C6-C7 nog meer aan de hand is en stellen een volledig revalidatieplan voor je op.

Wat heb je nodig?

De motivatie om het roer om te gooien. Om anders te durven denken en trainen. Op een manier waar jouw paard gelukkig en gezond van wordt.

Wat doen wij?

Wij bieden jou en je paard een traject aan voor de revalidatietraining bij synovitis van C6-C7. Dit geldt overigens ook voor kissing spines.

Waarom?

Omdat wij zo’n hoge succesratio hebben dat we naar alle waarschijnlijkheid jouw paard weer fit kunnen krijgen. Dit onder één voorwaarde; dat jij kiest voor de training die goed is voor jouw paard, niet waardoor je zo snel mogelijk punten kunt scoren in de wedstrijden. Ja inderdaad dit staat ook wel bekend als de “lange weg”, maar de andere weg is een ”doodlopende weg”.

Auteur: Karin Leibbrandt

Geef een reactie