Geplaatst op Geef een reactie

“Massage? Wrijven helpt toch niet!”

Klinkt dat bekend? Maar paardensportmassage helpt wel degelijk! Paardensportmassage is een methode om diep op de spieren van uw paard in te werken met een manuele behandelmethode. Deze massage is soms het voorwerk wanneer uw paard een fysiotherapie of osteopathie behandeling moet ondergaan. Tijdens de massage worden de spieren losgewerkt en de doorbloeding gestimuleerd.

Wat doe ik precies?

Door een thermografie onderzoek of een anamnese met diverse bewegingstesten en een uitgebreide spiercontrole stel ik (samen met de thermograaf) vast welke spier (of spiergroep) een probleem vertoont. Door deze spier vervolgens te masseren krijgt de spier een betere doorbloeding en worden de vezels in de spier gestimuleerd om te herstellen. Meestal treedt na drie behandelingen al een goed merkbaar verschil op, vooral in het voorwaarts rijden.

magneetvelddeken, sportmassage, simone bruysDe behandeling

De massage begint met een magneetveldtherapie. Hiervoor gebruik ik een magneetvelddeken welke een lage frequentie uitstraalt. Deze lage frequentie zorgt ervoor dat zwellingen verminderen en er meer ruimte komt voor zuurstof en voedingsstoffen in de cellen. Dit magneetveld werkt tot 15 cm diep op het paard in wat veel dieper is dan vanaf de buitenkant door massage alleen te bereiken is. Na een half uur onder de magneetvelddeken te hebben gestaan masseer ik het paard. Bijwerking van de magneetveld behandeling is dat deze nog acht uur nawerkt zodat de afvalstoffen, die vrijkomen met de sportmassage, afgevoerd worden.

simone bruys, paarden sportmassage, paardenmasseurWat is sportmassage?

Masseren is meer dan “eroverheen wrijven”. Ik zoek de blokkades in de spieren op (daar waar de verzuring zich ophoopt) en masseer de blokkades tegen het dichtstbijzijnde bot los. Door deze blokkades tegen het bot te duwen worden de afvoerkanalen van de spier weer geopend en zodoende kan de spier de verzuring beter afvoeren. Dan zijn er spieren die “in de knoop” zitten, die natuurlijk niet echt in de knoop zitten, maar wel verkleefd zijn. Om alle spieren weer in het gelid te krijgen masseer in de spieren in de juiste vorm en richting (net als met een kam door je haren).

De meeste spierproblemen bevinden zich in de rug en achterhand. Door een niet goed werkende spier in bijvoorbeeld de achterhand kunnen de achterbenen niet voldoende kracht leveren waardoor het paard slechter loopt. Vaak kom ik paarden tegen met een “beenprobleem” wat in werkelijkheid een oorzaak heeft die veel hoger in het lijf zit.

Om de massage langer te laten doorwerken gebruik ik een massagegel die doorwerkt als ik al weer op weg ben naar de volgende klant (noem het maar een tijgerbalsem). Ook in de periode tussen de behandelingen kunt u deze gel zelf inwrijven, waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Ik hoop u zo voldoende informatie te hebben gegeven over het werk van een paardensportmasseur en de werking van paardensportmassage.

Auteur: Simone Bruys – Paardensportmasseur

 

Geef een reactie