Geplaatst op Geef een reactie

Het belang van multidisciplinaire paardenzorg

multidisciplinair, equicare-plus, opleiding, paardenrevalidatie

Tegenwoordig zie je haast door de bomen het bos niet meer. Zoveel verschillende behandelaars, therapieën, bekappers, artsen of specialisten… Waar moet je het zoeken voor je paard? Hoe weet je nou waar je goed aan doet? Als verschillende disciplines goed met elkaar samenwerken kan het heel waardevol zijn om meerdere soorten behandelingen voor je paard te gebruiken. Alles daarover in dit artikel over multidisciplinaire paardenzorg.

Artrose/Synovitis, behandeling, paardenzorgWie komt er aan je paard?

Als je op Facebook vraagt wat je moet doen bij een onregelmatig lopend paard, krijg je ontzettend veel verschillende antwoorden. De één haalt er altijd als eerste een dierenarts bij, een ander belt de hoefsmid en weer een ander zweert bij de osteopaat. En grote kans dat ze alle drie wel iets voor je paard kunnen betekenen. Maar hoe bepaal je nou wie jouw paard het beste kan helpen? Elke professional heeft zo zijn eigen specialiteiten, maar dus ook zijn eigen manier van kijken naar je paard. Een fysiotherapeut zal bijvoorbeeld direct opmerken dat er spieren vastzitten. Een hoefsmid kijkt als eerste naar de hoeven en een cranio sacraaltherapeut merkt druk op het hoofd snel op. Wie laat je dan als eerste aan je paard zitten?

Een multidisciplinaire aanpak kan dan heel handig zijn. Juist omdat elke professional zijn eigen specialiteit heeft hebben we er bij Equicare-Plus voor gekozen om een team samen te stellen van professionals uit allerlei verschillende takken. Van dierenarts tot voedingsdeskundige, van osteopaat tot bekapper. Als we dan iemand moeten doorsturen, dan kunnen we een behandelaar kiezen die het beste bij je paard past en bij jou in de buurt zit. Soms ben je snel klaar, maar het kan ook zijn dat aanvullende therapieën voor jouw paard belangrijk zijn.

Onderzoek voor behandeling

Thermografie, paardenzorg, multidisciplinair
Thermografie van de borst

Om te bepalen welke therapieën voor jouw paard nodig zijn beginnen we met een thermografisch onderzoek, eventueel gecombineerd met een veterinair bewegingsonderzoek. Je paard wordt dan met (onschadelijke) infraroodbeelden in beeld gebracht en een dierenarts bekijkt je paard in stilstand en beweging, op harde en zachte ondergrond. Zo krijgen we een heel compleet beeld van het paardenlichaam. Meer info hierover vind je op de pagina ‘Equicheck’. Daarna kunnen we je aanraden welke specialismen het beste passen bij jouw paard. De conclusies uit het thermografisch onderzoek en bewegingsonderzoek welke worden opgetekend in een behandelpaspoort, kunnen de specialist helpen bij het behandelen van je paard. Zo weten ze waar ze wellicht extra aandacht aan moeten besteden of waar ze juist voorzichtig mee moeten zijn. Als de hoef-/beenbalans gecorrigeerd moet worden kunnen we aan je hoefsmid of bekapper doorgeven welke correctie er na behandeling precies gedaan moet worden. Het kan ook een indicatie geven voor de toekomst van een paard, bijvoorbeeld als er sprake is van blessures of als een paard gerevalideerd moet worden. Na behandeling is het belangrijk dat de training zo goed mogelijk gebeurt om terugval te voorkomen. Ook in dat stuk kunnen we je adviseren.

Een holistische kijk

Andersom geldt een multidisciplinaire aanpak ook. Als een professional open minded is en op een ‘holistische’ manier je paard bekijkt, zal hij of zij je ook doorsturen naar iemand die aanvullende hulp kan bieden als dat nodig is. Zo hoort een osteopaat of chiropractor het op te merken als de hoeven niet in orde zijn. Ook een hoefsmid zou het idealiter moeten merken wanneer een paard niet meewerkt vanwege discomfort hoger in het lichaam. Uiteraard is het ook belangrijk om te weten wanneer je toch echt eerst het oog van de dierenarts nodig hebt voordat je handelt.

Als we allemaal samenwerken, kan dat de paardenzorg uiteindelijk alleen maar ten goede komen!

Auteur: Rianne Dekker, bekapper & hoef-/beenbalans

Geef een reactie