Nieuwe start opleidingen in September 2019 voor Nederland en België

Opleiding Revalidatietrainer

De revaliatietrainers opleiding van Equicare-Plus is gebaseerd op het boek van Karin Leibbrandt

In het eerste kwartaal 2020 starten wij in België en Nederland met een nieuwe serie opleiding Paardenrevalidatietrainer

Voor de voorlopige opleidingsdata voor BAAL (B) zie de aparte pagina :

download hier het inschrijfformulier  inschrijfformulier-met-voorwaarden-2019_2020

De opleidingsdata voor Nederland in 2019/2020 zijn :

Deze data worden in het 4e kwartaal 2019 bekend gemaakt

download hier de brochure Opleiding Paardenrevalidatie nivo 1 jaargang 2019

download hier de brochure Opleiding Paardenrevalidatie nivo 2 2019-2020

ALGEMENE VOORWAARDEN                    

Jaarlijks worden heel veel paarden bij Equicare-Plus aangeboden die lichamelijke of mentale klachten hebben waarvan de oorzaak voornamelijk ligt in de training. Equicare-Plus onderzoekt deze paarden met behulp van thermografisch-  en veterinair onderzoek, waarbij ook gekeken wordt naar de balans, rompstabiliteit en de lichaamshouding van het paard. Veel kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft.

De revalidatietechnieken van Equicare-Plus en 4dimensionDressage zijn heel succesvol. Wij willen deze kennis en vaardigheden die we in de afgelopen 15 jaar verzameld hebben doorgeven aan trainers, instructeurs en eigenaren waardoor veel problemen bij paarden voorkomen kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijkste onderdeel van de revalidatie de training. Na behandeling, is het paard trainbaar. De training zorgt ervoor dat het paard een correcte lichaamshouding aan kan nemen, waardoor een optimaal bewegingspatroon ontstaat. Dan kunnen structuren die overbelast waren door compensaties voor een slechte rompstabiliteit herstellen, sterker worden en kan het paard terugkeren in de sport.

We gaan voor langetermijn effecten. Alleen gezonde paarden kunnen optimaal en met plezier presteren in de sport!

Jij als eigenaar bent degene die hét verschil kan maken. Geen enkele groep binnen de paardensport, heeft zoveel invloed op het welzijn en de gezondheid van het paard als JIJ ! Training is een bijna dagelijkse activiteit voor een paard en dit bepaalt of jouw paard gezond wordt en gezond blijft. Daar kan geen enkele therapie tegenop!

Voor wie:

 • Voor ambitieuze trainers, instructeurs en eigenaren die hét verschil willen maken in de paardensport.
 • Die een bijdrage willen leveren aan het welzijn en de gezondheid van alle paarden in Nederland èn het buitenland.
 • Die werken vanuit hun hart voor het paard.
 • Die meer willen weten over het revalideren van paarden, inclusief de hele achtergrond wat, waarom en hoe het fout gaat in het paardenlichaam. Hoe dit bij te sturen zodat het paard herstelt.
 • Ook als je geen intentie hebt om je specifiek te richten op de revalidatie van paarden is deze opleiding een enorme meerwaarde. De inzichten die ervoor zorgen dat een paard geneest, zijn dezelfde inzichten die ervoor zorgen dat een paard gezond blijft.

Voorkomen is beter dan genezen!

Vaak worden lichamelijk klachten bij een paard in een laat stadium gevonden. Waarom? Omdat paarden vluchtdieren zijn en pijn pas laten zien als ze niet meer kunnen compenseren. Daarom gaat een paard pas kreupel lopen als hij alle problemen in rug, bekken en hals niet meer kan compenseren. Een kreupelheid gaat bijna altijd gepaard met problemen hoger in het lichaam.

Niveau 1

 • Niveau 1 is een basis jaar waarbij we gaan kijken naar de signalen die een paard geeft dat hij ergens last heeft. Zodat jij dit in een vroeg stadium kunt signaleren! Dat vergroot de kans op een succesvolle revalidatie aanzienlijk en de kans dat het paard weer volledig functioneel wordt en zijn volle potentieel kan inzetten in de sport.
 • Je leert wat de meest optimale lichaamshouding is en hoe een paard daar vanaf kan wijken. Hoe jij het paard zo snel mogelijk een goede lichaamhouding aan kunt leren. Hoe een paard compenseert voor een disbalans/ scheefheid en hoe jij dat op kunt lossen.
 • Je leert trainingstechnieken die heel efficiënt en gestructureerd zijn om jouw paard zo snel mogelijk in balans te brengen. Des te sneller hij in balans is, des te minder kans op blessures en des te sneller bestaande blessures herstellen.
 • De trainingstechnieken zijn dusdanig logisch en gestructureerd dat jij daar snel zelfstandig mee kunt werken.
 • Je leert het lichaam van het paard te bekijken op een andere manier. En te voelen. Zo kun je problemen opsporen en oplossen.

Het moderne sportpaard is hypermobiel (groot bewegen), hoogbening, smal gebouwd en langgelijnd. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat dit paard een weloverwogen training nodig heeft. Hij heeft meer tijd nodig en veel aandacht voor balans en rompstabiliteit.

Het (moderne) sportpaard heeft JOU nodig!!! Er is een enorm te kort aan gedegen kennis…..wij zijn blij met iedere deelnemer die zich oprecht wil verdiepen in dat wat goed is voor een paard!!

Niveau 2

Tijdens niveau 2 ga je al het geleerde uit niveau 1 toepassen op een revalidatiepaard. Dit paard moet je zelf meebrengen. We starten met een thermografisch en veterinair onderzoek, dat je zelf uitvoert onder begeleiding van een dierenarts.

Daarna maak je zelf een revalidatieplan en ga je gedurende een jaar het hele proces van revalideren van je “eigen paard” en dat van je medestudenten volgen. Uiteraard wordt je daarbij begeleid door een revalidatiedierenarts en een aantal revalidatietrainers.

De verantwoordelijk ligt wel bij jou! Er zijn 16 lesdagen in een jaar. Bestaande uit theorie en praktijkdagen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw revalidatiepaard. Dus als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met de dierenarts of de trainers. Kun jij zo’n verantwoordelijkheid aan? Dan is deze opleiding voor jou!

Niveau 3

Niveau 3 geeft een verdieping van niveau 1 en 2. Het verfijnen van de trainingstechnieken. Aanvullingen op de veterinaire en biomechanische achtergronden. Daarnaast gaan we aan de slag met instructeur-skills.

Het overbrengen van kennis en vaardigheden op anderen. Daarvoor zullen we trainingssessies filmen en samen bekijken om te leren hoe je het meest optimaal je kennis kunt overbrengen. Iedereen heeft zijn eigen stijl van les geven. Het is belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft, maar wel met passie en power je kennis over kunt dragen zodat JIJ ook als instructeur hét verschil kunt maken.

Niveau 3 duurt ook een jaar, net als niveau 1 en 2.

Workshops

 
              

Workshop: Basic Balance onder het zadel      Workshop: Basic Balance aan de longe

Dit is een instap workshop van 1 dag waarbij de 4 dimensies waarin het paard zichzelf moet kunnen coördineren om in balans te komen en te blijven worden uitgelegd. Hoe we de disbalans(en) kunnen opsporen met behulp van de LAR(S) en hoe we van daaruit het paard stap voor stap in balans kunnen brengen. 

Afhankelijk van de workshop die je hebt gekozen worden de technieken gedemonstreerd onder het zadel of aan de longe.  Het tweede deel van de ochtend en het middagprogramma bestaan uit het beoordelen van de scheefheid van je paard en het oefenen van de basistechnieken. 

Na deze workshop kun je meedoen aan trainingssessies van 2 of 3 dagen. 

De trainingssessies van 2 of 3 dagen.

Tijdens deze sessies kan iedereen meedoen die de Basic Balance workshop heeft gevolgd, niveau 1 heeft afgerond of daaraan deelneemt of verder in het opleidingstraject zit.  Iedereen krijgt op zijn of haar niveau training en indien nodig worden de paarden ondersteund met releasing technieken om spieren en/of fascies los te maken. Indien gewenst krijg je adviezen mee om je paard verder te ondersteunen in optimaal herstel of optimale prestaties. 

De trainingssessie van 2 dagen, houdt in: 2 keer trainen met je paard en meekijken met de andere combinaties, waarbij er tekst en uitleg gegeven wordt bij elk paard over:

 • Wat is de uitdaging?
 • Hoe kunnen we het paard verbeteren
 • Hoe gaan we corrigeren en waarom zo?
 • Wat is het resultaat?
 • Waar willen we in de toekomst naar toe?
 • Welke afwijkingen laat een paard zien in bewegingspatroon of ruggebruik?
 • Is dat trainingstechnisch of lichamelijk?

Het doel van deze trainingsdagen is dat je inzichten en technieken krijgt waarmee je thuis zelfstandig verder kunt met de training van je paard. Dat je nog meer stappen kunt zetten naar optimale gezondheid, plezierig trainen en paardvriendelijk presteren. 

De trainingssessie van 3 dagen, houdt in: 3 keer trainen met je paard en meekijken met de andere combinaties, waarbij dezelfde tekst en uitleg wordt gegeven als tijdens de 2-daagse sessie. Daarnaast is er ruimte om een dagdeel op dag 2 te besteden aan theorie over de eerste twee trainingen of hele andere (veterinaire) onderwerpen. Ook kan er bijvoorbeeld aandacht besteedt worden aan de hoef-beenbalans van je paard of wat uitgebreidere ondersteuning van het lichaam van je paard met behulp van zachte releasingtechnieken.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen?

Dan kun je contact opnemen met Hans Arendse via ons contactformulier of telefonisch via telefoonnummer 06 51830315

Uw voor en achternaam (*)

Uw e-mailadres (*)

Uw bericht (*)

[recaptcha]

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, opleidingen en workshops

U heeft zich succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief