Trainersopleidingen voor sport & recreatie

4DD GROUNDWORK ESSENTIALS

In het tweede kwartaal van 2020 zullen we gaan starten met een nieuwe opleiding de 4DD Groundwork essentials, geïntegreerde grondwerk training met als doel vertrouwen, verbinding en balans.

In het kort:

In deze opleiding worden allerlei technieken op het gebied van grondwerk geïntegreerd, waaronder longeren aan de enkele longe, de dubbele longe, lange teugelwerk, werken aan de hand en in vrijheid. Naast de technieken en de biomechanica wordt de verbinding gelegd tussen het fysieke, het mentale en het energetische paard. Dit alles met als doel om het paard onbelast te trainen in verbinding en met vertrouwen.

Door te werken in verbinding met energie en intentie wordt de communicatie met het paard klein en subtiel waardoor het paard maximaal kan leren en met losheid kan bewegen. Veel aandacht zal besteed worden aan een gezonde lichaamshouding waardoor een correct bewegingspatroon ontstaat en een paard sterker, gezonder en zelfverzekerder wordt.

Meer informatie:

De data voor deze opleiding zullen in het 1e kwartaal 2020 worden bekendgemaakt

Grondwerk kun je op allerlei manieren doen: van longeren tot werken aan de hand en trainen in vrijheid.

Grondwerken is de eerste stap in de training van een paard. Je bouwt er vertrouwen mee op tussen trainer en paard. Je leert het paard zijn lichaam in balans brengen waardoor hij met weinig kracht en moeite zijn eigen lichaam en later dat van de ruiter leert dragen. Het paard leert om te leren waardoor de training onder het zadel makkelijker wordt omdat het paard leren leuk vindt en daar geen stress van krijgt. Alles wat een paard al zonder het gewicht van de ruiter kan, zal hij meenemen onder het zadel waardoor je het paard een goede start geeft.

Het is een groot voordeel om pas op een paard te stappen als hij een aantal basisprincipes begrijpt, vertrouwen heeft in de situatie en wat er van hem gevraagd wordt en zijn lichaam sterk genoeg is om zijn balans te kunnen behouden, ook met het gewicht van de ruiter. De kunst van een jong paard inrijden zit niet in de snelheid waarmee je het doet, maar de kwaliteit ervan. Hoe kun je dit doen op een evenwichtige manier zodat het paard minimale stress ervaart, zijn lichaam geen schade ondervindt en de ruiter ook veilig is?

Naast het scholen van jonge paarden wordt er in deze opleiding veel aandacht besteed aan hoog sensitieve  en getraumatiseerde paarden.

Hoog sensitieve paarden komen steeds vaker voor omdat de paarden gefokt worden voor de sport waarbij grote en spectaculaire bewegingen gewenst zijn. Dit soort bewegingen zijn alleen mogelijk als het paard hypermobiel is. Dit betekent dat al het bindweefsel dat helemaal door het lichaam heen gevlochten zit te elastisch is. Hierdoor kunnen deze paarden zich fysiek minder goed stabiliseren, wat op zich al een stressor is. Hypermobiliteit geeft echter ook mentaal instabiele paarden omdat het zenuwstelsel ook gedeeltelijk uit bindweefsel bestaat.

Deze hoogsensitieve paarden hebben een andere benadering nodig. Je leert in deze opleiding hun zenuwstelsel begrijpen, waardoor je een betere trainer voor ze kunt zijn omdat je weet wat ze nodig hebben.

Getraumatiseerde paarden komen we helaas vaker tegen dan dat je zou denken. Paarden kunnen hun trauma op verschillende manieren uiten.

Ze kunnen een staat van learned helplesness ontwikkelen. Deze paarden zijn in zichzelf gekeerd en doen wat er van ze gevraagd wordt, maar zonder plezier. Ze reageren niet of nauwelijks op hun omgeving waardoor ze heel braaf en makkelijk lijken. Ze hebben geleerd dat protesteren leidt tot meer discomfort dus doen ze wat er van ze gevraagd wordt. Toch kun je zien dat het niet klopt, als je goed kijkt naar gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en gedrag van het paard.

Behalve in zichzelf keren, kunnen paarden ook het tegenovergestelde doen. Overal op overreageren, veel schrikken, druk en neurotisch gedrag of agressief  gedrag.

Vaak is het niet veilig om getraumatiseerde paarden onder het zadel te trainen. Daarbij hebben ze over het algemeen te veel fysieke klachten. Om deze paarden te helpen, beginnen we met training vanaf de grond. We helpen ze door hun lichamelijke klachten op te lossen en slechte ervaringen om te zetten in goede ervaringen, waardoor het paard weer vertrouwen krijgt. Je leert wat de effecten van acute en chronische stress zijn, hoe het stresssysteem werkt, wat de positieve en negatieve kanten van stress zijn en hoe je een systeem dat door stress uit balans is geraakt weer kunt terugbrengen naar de oorspronkelijke staat.

In deze opleiding gaan we aan de slag met:

 • Allerlei vormen van grondwerk en combinaties daarvan
 • Integreren we het fysieke en het mentale paard
 • Het paard onze leermeester laten zijn door goed te observeren wat hij zegt door middel van lichaamstaal, gedrag en gezichtsuitdrukkingen
 • Leren wat van ons is en wat van het paard is
 • Leren hoe we de beste trainer voor onze paarden kunnen zijn
 • Leren wat een paard nodig heeft om (weer) vertrouwen in zichzelf, de trainer , de omgeving en de situatie te krijgen
 • Onderzoeken van het belang van energie en intentie.
 • Ervaren hoe makkelijk energie waar te nemen is en hoe je daarmee kunt communiceren.
 • Technieken in combinatie met intentie, lichaamstaal en energie.

In deze grondwerkopleiding integreren we allerlei gebieden met elkaar: van energie tot wetenschap, van trainingstechnieken tot traumaverwerking en de achtergronden daarvan. Theoretische kennis en praktijkervaring  worden geïntegreerd. Je leert niet één manier om te grondwerken, maar allerlei verschillende manieren vanuit verschillende posities, met de focus op intentie in plaats van op het systeem. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en je kennis uit te breiden. Je krijgt principes mee op basis van logica en intuïtie.

Wat kun je verwachten:

 • Elke trainingsdag een deel theorie en een deel praktijk met en zonder paard.
 • Deze cursus bestaat uit 12 dagen en indien gewenst een examen.
 • De groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 12 deelnemers.
 • Locatie: Team Buitengewoon, Hoevelaken.

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je 6  van de 12 dagen een paard mee kunt nemen dat fit en veilig genoeg is om 2 keer op 1 dag een half uur grondwerk te kunnen doen. 1 keer met jou en 1 keer met een andere deelnemer.
 • Dat je ruimdenkend bent, graag nieuwe dingen wilt uitproberen en respectvol met collega deelnemers omgaat.
 • Dat je geïnteresseerd bent in het wezen “paard”, je wilt verbinden met je paard, maar dit wel wilt combineren met daadkracht met als doel een paard te trainen op een manier die er voor zorgt dat hij groeit, zowel fysiek als mentaal.
 • Dat je je realiseert dat deze opleiding over je paard gaat, maar ook over jou. Wat heb jij nodig om de beste trainer voor je paard te zijn? Wat heeft jouw paard van jou nodig?

Heb je interesse in deze unieke opleiding, neem dan contact met ons op voor nadere informatie. info@equicare-plus.com of download onderstaande brochure

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, opleidingen en workshops

U heeft zich succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief