Geplaatst op Geef een reactie

De voorwaarde voor een actief achterbeen: lengte in de hals!

karin leibbrandt, actief achterbeen, lengte in de hals

Vaak wordt laag, diep en rond rijden gezien als lengte. De hals lijkt inderdaad lang als je de bovenlijn van de hals volgt. Maar biomechanisch gezien is dit geen lengte. De hals krult op en maakt zich kort! De neus is dicht bij het lichaam waardoor het voorbeen niet ver naar voren kan en het achterbeen achter het lichaam blijft… In deze blog laat ik je aan de hand van foto’s en uitleg zien wat lengte in de hals kan doen voor een actief achterbeen.

Op deze foto is duidelijk te zien dat het achterbeen voornamelijk achter het lichaam blijft. Het voorbeen blijft te ver onder het lichaam. Hierdoor neemt de belasting van het voorbeen toe alsmede de belasting op de SI-gewrichten (het gewricht tussen heiligbeen en bekken).

actief achterbeen, lengte in de hals, karin leibbrandt
Foto 1: een korte hals en een inactief achterbeen

Bovenstaande foto laat zien dat het achterbeen achter het lichaam blijft als er onvoldoende lengte in de hals is. Onderstaande foto is al een stuk beter. Het paard heeft meer lengte in de hals, maar nog niet genoeg. De hals moet nog wat meer lengte hebben, zodat de spieren verzachten en opbollen. Nu zie je dat de spieren in de hals wat verstrakt zijn. Het paard maakt een klein beetje onderhals. Dit zorgt ervoor dat de drafdiagonale nog niet helemaal klopt. Het voorbeen komt wat te ver omhoog, terwijl het achterbeen wat achter blijft. De biomechanica van de rug klopt nog niet volledig. En dat vinden we terug in de beenzetting.

karin leibbrandt, actief achterbeen, lengte in de hals
Foto 2: iets meer lengte in de hals, maar nog niet voldoende voor een kloppende drafdiagonale. Fotograaf: Dyonne Bos

Foto 3 toont een paard met voldoende lengte in de hals. Het paard maakt een schoftlift waardoor de hals in een boog loopt van schoft tot en met hoofd. De spier bovenin de hals is bol en zacht en loopt door tot aan het schouderblad. De spier onder in de hals is zacht en vlak. Zo ontwikkelt de bovenlijn van de hals in plaats van de onderhals. En de drafdiagonale klopt! Een goede biomechanica in de hals en rug zorgt voor een correct bewegingspatroon! Dit paard staat nog aan het begin van haar training. Naarmate ze sterker wordt zal ze nog meer gewicht op haar achterhand gaan dragen.

actief achterbeen, lengte in de hals, karin leibbrandt
Foto 3: een schoftlift en voldoende lengte in de hals zorgen voor een actief achterbeen. Fotograaf: Babette van der Wal

Wil je hier meer over weten? Volg Equicare-Plus en 4DimensionDressage op Facebook voor meer leerzame posts. Kijk ook eens naar de opleiding Revalidatietrainer voor paarden.

Auteur: Karin Leibbrandt, dierenarts en revalidatietrainer

Geef een reactie