Geplaatst op Geef een reactie

Veulens – een goed begin is het halve werk!

veulen thermografie

In de voorgaande blogs door mijn collega’s is er al verteld wat osteopathie is, hoe de osteopaat te werk gaat, hoe blokkades kunnen ontstaan en welke signalen kunnen wijzen op blokkades in het lichaam van het paard. Maar wat nu als jij je paard nog niet zo goed kent, omdat hij net is geboren of net uit de opfok komt en nog niet veel in handen is geweest. Herken jij dan de signalen? En in hoeverre laat het paard, welke in een nieuwe, vreemde omgeving is, deze signalen wel zien? En hoe vaak hoor je niet dat het paard met het zadelmak maken niet te hanteren is. Dat het veel aan het bokken en steigeren is of zichzelf juist helemaal in zichzelf keert en nergens meer op reageert. Is dit dan omdat het paard niet deugt of heeft het pijn van het zadel en het gewicht dat ineens op zijn rug met misschien wel verscheidene blokkades komt?

De geboorte, één groot trauma?

Dit veulen is 2 dagen oud en we zien hier dat er een reactie in de CTO regio zit.
Dit veulen is 2 dagen oud en we zien hier dat er een reactie in de CTO regio zit.

Tijdens de geboorte en zelfs al in de baarmoeder kunnen blokkades ontstaan door een minder prettige ligging in de baarmoeder. Om door het geboortekanaal te kunnen passeren, ligt het veulen met 1 been naar voren gestrekt en het andere been ligt gebogen. De geboorte gaat gepaard met behoorlijke krachten waarbij er ribbreuken van de bovenste ribben of schouderproblemen kunnen ontstaan. Het veulen kan ook knel komen te liggen tegen de wand aan of valt bij een staande bevalling op de grond met alle gevolgen van dien.  Na de geboorte kan een veulen een voorkeurskant ontwikkelen om op de grond te liggen en kan de merrie een voorkeurskant hebben om het veulen te laten drinken vanwege een lichamelijk ongemak van de merrie zelf.

Gelijke belasting zelfs bij het grazen is belangrijk!

Een veulen hoort tijdens het grazen met beide voorbenen naast elkaar te staan grazen. Hierdoor is er een gelijke belasting op beide benen zodat de groeischijven en de nog plastische botten evenredig belast worden en dan ook evenredig groeien. Wanneer er al een scheefheid in het lichaam zit, zal het veulen met veelal hetzelfde been voor staan tijdens het grazen waardoor er een ongelijke drukverdeling is en een ongelijke groei ontstaat van onder andere de voorvoeten.

Asymmetrie zo vroeg mogelijk corrigeren.

veulens, thermografie, equicare-plus
Blokkades in de wervels en de linker SI regio bij een veulen van 2 dagen oud

Al deze invloeden kunnen een asymmetrie in het lichaam van het veulen doen ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ter hoogte van de borstkas, de schouderbladen of de schoudergordel. Dit kan gevolgen hebben op de ademhaling, de stand van de benen en de beweging van het veulen.

Doordat het veulen en zijn lichaam nog heel vervormbaar (plastisch) en in ontwikkeling is, heeft een  behandeling op deze jonge leeftijd een grote invloed en kan veel problemen in de toekomst doen voorkomen. De osteopatische benadering/behandeling van een veulen is te vergelijken met een baby. Hierbij worden “zachte” manuele technieken toegepast die een groot effect kunnen hebben op de eventuele ontstane asymmetrie. Een behandeling van een veulen kan plaatsvinden zodra de moeder het toelaat.

Veulenspeel- en brokkentijd in de opfok

Veulens bij elkaar vraagt om spelen, ravotten en brokken. In deze periode kunnen er veel mechanische blokkades (in gewrichten) ontstaan. Er vinden namelijk veel ongecontroleerde bewegingen, glijpartijen of zelfs koprollen plaats. Daarnaast kan er veel stress zijn, is de voeding soms ook wisselend of kunnen er besmettingen met wormen, parasieten of virussen zijn. Dit heeft zijn invloed op het inwendige paard en kan blokkades in de organen tot gevolg hebben.

IMG-20150712-WA0007Voorkomen is beter dan genezen

Doordat paarden wervelblokkades kunnen compenseren is het zeker niet bewezen dat de gevonden blokkades ook klachten gaan geven. Toch is het vermoeden sterk aanwezig dat ze, zeker met de belastingen van het rijden, op termijn klachten gaan ontwikkelen.

Om een goede start van het paard als rijpaard te maken met zo min mogelijk ongemakken en stress tijdens het zadelmak maken, adviseren wij om je paard, voordat er een zadel en helemaal voordat er een ruiter op komt, te laten onderzoeken en eventueel te laten behandelen. Dit kan veel problemen tijdens het zadelmak maken en het verder trainen van je paard voorkomen!

Auteur: Bianka van de Klomp, Osteopaat

Foto’s: Paardenservice thermografie

Geef een reactie