Geplaatst op Geef een reactie

Hoe scheid je het kaf van het koren bij thermografische onderzoeken?

Er zijn tegenwoordig best wat aanbieders op de markt die thermografische onderzoeken uitvoeren. Welk bedrijf kies je nu en waar moet je op letten om kwalitatief een goed, betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren?
Een belangrijk gegeven is dat de opnames gemaakt worden door een onafhankelijk thermograaf die de beelden op de juiste manier interpreteert en er rekening wordt gehouden met omgevingsfactoren. Opnames die in de zomer (warm) worden gemaakt geeft een ander beeld dan opnames die in de winter (bij koude) gemaakt worden.

De voorwaarden voor goed thermografisch onderzoek

thermografie, thermografisch onderzoek, gosewina arentsenVoorafgaand aan een thermografie dient de eigenaar aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je beschikken over een overdekte en afgesloten ruimte (binnenbak, schuur of ruime stalgang) waar de opnames gemaakt kunnen worden. Hiermee voorkom je dat zonlicht, regen, wind en tocht het onderzoek beïnvloedt. Daarnaast moet je paard droog en schoon zijn en twee uur van tevoren zonder deken op stal acclimatiseren alvorens een betrouwbaar onderzoek uitgevoerd kan worden en mag je paard op de dag van het onderzoek niet gereden, gelongeerd of anderszins aan het werk gezet worden.

Opnames dienen ook volgens een vast protocol gemaakt te worden, zodat het voor een dierenarts of behandelaar makkelijk en duidelijk wordt waar symmetrieverschillen en problemen in het lichaam aanwezig zijn. Het is niet handig als een behandelaar steeds naar boven en weer naar beneden moet scrollen in het rapport om bijvoorbeeld te vergelijken of er asymmetrie in de benen aanwezig is.

Laat je ook niet van alles ”aansmeren”, zoals allerlei supplementen, zalfjes, ander soort krachtvoer enzovoorts, maar zorg dat je eerst achter de oorzaak van iets komt alvorens deze middelen zo maar te gaan gebruiken. Een goede thermograaf zal onafhankelijk zijn en daarom zelf geen behandelingen uitvoeren of verkopen. De thermograaf kan vaak wel aangeven wat voor type behandeling je paard nodig heeft of eventueel aanvullend onderzoek nodig heeft.
Dit laatste kun je dan in overleg met de dierenarts bepalen.

Let er ook altijd op of iemand gecertificeerd of gediplomeerd is. Iedereen kan immers een camera kopen en daarmee aan de slag gaan. Warmtebeeldcamera’s (infrarood) worden ook gebruikt in o.a. de bouw, industrie, beveiliging, bij Defensie en om lekkages en warmteverlies in woningen op te sporen. Er zijn aanbieders op de markt die naast deze diensten ook onderzoeken bij paarden verrichten. Thermografisch onderzoek bij paarden vereist speciale (veterinaire) software om de beelden goed te kunnen interpreteren. Een gecertificeerd/gediplomeerd thermograaf zal deze speciaal ontwikkelde software altijd gebruiken.

Ook worden er opleidingen tot thermograaf aangeboden van drie a vier dagen! Je zult begrijpen dat een thermograaf die een tweejarige opleiding heeft gevolgd veel meer kennis en ervaring in huis heeft dan je krijgt bij een cursus van een paar dagen. Tijdens een tweejarige opleiding krijg je ook uitgebreide theorielessen over onder andere de anatomie, biomechanica, thermoregulatie, fysiologie, neurologie, voeding- en training gerelateerde onderwerpen. Zonder een gedegen kennis en inzicht van de anatomie en de biomechanica kom je immers niet verder dan vast te stellen, dat bepaalde plekken warmer of kouder zijn dan andere gebieden, hetgeen al door een kind van 7 jaar worden gedaan Het is belangrijk dat je ook verbanden kunt leggen (wat is de oorzaak/reden dat een paard niet kan verruimen of niet goed kan ondertreden met zijn binnen achterbeen), tegen welke problemen je aanloopt tijdens het rijden en waarom dat zo is. En als je dat weet, dán pas kun je gericht doorverwijzen naar een juiste behandelaar en hoef je als eigenaar niet te leuren van de ene dierenarts naar een nog betere dierenarts of kliniek.

Ook is het van belang dat je tijdens de opleiding al veel praktijkervaring in het veld op doet. Dus niet dat je vooraf gemaakte beelden leert interpreteren vanaf een computerscherm en je het betreffende paard zelf niet hebt gezien.
En als laatste zal een gecertificeerd thermograaf je ook deskundig kunnen adviseren welke behandeling(en) voor je paard nodig is, want dit is voor elk paard anders.

Wat is de meerwaarde van een thermografisch onderzoek?

thermografie, thermografisch onderzoek, gosewina arentsenEen groot voordeel ten opzichte van andere onderzoekstechnieken is dat een paard bij een thermografie in één onderzoek van oor tot en met staart in beeld wordt gebracht. Vaak kan daardoor ook de onderliggende oorzaak van een blessure worden opgespoord. Daarnaast kan je als eigenaar zelf zien waar de probleemgebieden zich bevinden. Kortom het is een perfect beeldvormende onderzoekstechniek.

Tevens is het voor veel dierenartsen een prima aanvullend onderzoek, omdat als een paard bijvoorbeeld kreupel of onregelmatig is dit niet altijd vanuit het betreffende been komt. Vaak zie je dat de primaire oorzaak van een kreupel of onregelmatig paard hoger in het lichaam gelegen is. Als je ook de oorzaak van de kreupelheid, onregelmatigheid kunt oplossen, dan pas zal een paard weer voor de volle 100% kunnen presteren en is de kans op recidive veel kleiner.

Geef een reactie