Geplaatst op Geef een reactie

Waarom en wanneer thermografie?

Komt u dit bekend voor? Uw paard is niet echt kreupel, maar struikelt vaak, lijkt soms onregelmatig of begint altijd wat stijf aan de training. De wending draait hij niet zo lekker door. Misschien gaat hij na verloop van tijd wel in verzet door te staken, steigeren of bokken.

U maakt een afspraak bij de dierenarts of de kliniek om uw paard te laten onderzoeken, maar veterinair gezien zijn er geen afwijkingen te vinden aan uw paard. De kans bestaat dat u te horen krijgt dat “u hem er maar doorheen moet rijden”.
Bovenstaande symptomen zijn signalen van het paard waarmee hij u wat probeert te vertellen…….maar wat?

Alles in beeld

Met thermografie kunnen wij met één onderzoek alle reacties in het lichaam van uw paard in beeld brengen. Dit in combinatie met een klinisch onderzoek waarbij er vanuit gegaan wordt dat kreupelheden hun primaire oorsprong vaak in de rug hebben. Secundair ontstaan er blessures in de benen doordat het paard een verkeerd bewegingspatroon aanneemt vanuit beperkingen of (rug)pijn. De combinatie thermografie en een gedegen klinisch onderzoek zorgt ervoor dat wij een effectief behandelplan op kunnen stellen eventueel ondersteund door zeer gericht aanvullend onderzoek.

Wat is Thermografie eigenlijk?

ThermografieThermografie is een onderzoeksmethode waarbij met een ultra gevoelige infrarood camera de warmtepatronen worden gemeten. We meten de infraroodgolven die een lichaam uitstraalt. De software rekent de frequentie van de golven om in een temperatuur en geeft de verschillende temperaturen een kleurtje zodat er een warmtepatroon ontstaat. Afwijkingen in het warmtepatroon kunnen we lezen en zo een inventarisatie maken van waar het in het paardenlichaam allemaal uit balans is. De meting van de camera heeft een nauwkeurigheid van 0,02 graden C ligt.

Er worden geen schadelijke stralingen gebruikt zoals bv bij röntgen onderzoek en scintigrafie. Het is een volkomen veilige onderzoeksmethode.
In 2004 zijn wij gestart om deze techniek geschikt te maken voor het onderzoek bij paarden. Vandaag de dag is thermografie niet meer weg te denken in de beeldvormende onderzoekstechnieken die in de veterinaire geneeskunde gebruikt worden.

De voordelen van thermografie

Een thermografisch onderzoek wordt meestal op de locatie uitgevoerd waar het paard staat. Uw paard hoeft dus niet in de trailer. De meeste paarden vinden transport in meer of mindere mate stressvol en stress beïnvloed de thermografische metingen.

Een thermografisch onderzoek is niet belastend voor het paard, de opnames worden op afstand gemaakt dus ook paarden die zich liever niet laten aanraken kunnen dit onderzoek ondergaan.

Thermografisch onderzoek onderschept ook reacties in structuren zoals pezen voordat er weefselschade is ontstaan. Hierdoor worden overbelastingen in een vroeg stadium opgespoord en kan tijdig actie ondernomen worden, waardoor echte blessures voorkomen worden.

Voorbereidingen

  • Het paard dient volledig droog te zijn en vrij van ernstige vervuiling. Voorbereiding thermo
  • Minimaal 2 uur voor aanvang van het onderzoek dient het paard zonder deken op stal te staan, uit de zon en uit de wind.
  • De opnamen dienen in een overdekte ruimte welke “tochtarm” is gemaakt te kunnen worden.
  • In de 2 uur dat het paard op stal staat mag deze niet meer gepoetst of geknuffeld worden.
  • Het paard mag gewoon eten tijdens de periode dat het op stal staat.
  • Manen en staart zien wij het liefst opgestoken/ingevlochten zodat wij een vrij beeld hebben van de hals en de achterzijde/achterbenen van het paard.

Tijdens en na de opnames

Het maken van de opnames duurt circa 15 minuten. Er worden 44 opnames gemaakt eventueel aangevuld met extra opnames wanneer wij tijdens het onderzoek opvallende afwijkingen zien. Dit zorgt er voor dat wij een zeer volledig beeld krijgen van uw paard.

De opnames worden uitgewerkt en beoordeeld op de laptop bij u op locatie. U bent dan ook van harte welkom om hierbij zelf aanwezig te zijn. Wij nemen altijd ruim de tijd om de bevindingen aan u uit te leggen en al uw vragen te beantwoorden.

Daarnaast krijgt u altijd de rapportage digitaal en noteren wij daarin alle bevindingen zodat u het nog eens rustig na kunt lezen. Binnen Equicare-plus ontvangen alle behandelaars, dierenartsen en revalidatietrainers deze informatie zodat wij allemaal beschikken over de onderzoeksresultaten. Hierdoor kunnen wij uw paard de beste zorg bieden!

Auteur: Hans Arendse

Geef een reactie