Geplaatst op Geef een reactie

De 8 signalen van een CTO-blokkade

paardenzorg, multidisciplinair,

Als je onze blogs regelmatig leest heb je vast wel eens gehoord van een CTO-blokkade. CTO staat voor cervico-thoracale overgang oftewel de overgang van de halswervels naar de borstwervels.

Omdat een CTO blokkade zo vaak voorkomt en dit zo ontzettend veel problemen geeft in de praktijk willen we jou helpen om vast te stellen of jouw paard ook met dit probleem te kampen heeft. Want hoe vroeger je een CTO blokkade opmerkt, des te beter en makkelijker de behandeling gaat. En des te minder secundaire problemen zoals kreupelheden er ontstaan.

1. Het paard loopt alsof hij een te strakke deken omheeft.

Hij komt niet goed uit de schouder, loopt kort en stijf voor of krabbelt. Door de CTO blokkade kan het schouderblad niet meer vrij bewegen en neemt de beweging in voorwaartse richting af. Het paard maakt de pas naar voren dan niet af en landt vaak eerst met de toon. Dit is één van de oorzaken van een ondervoetskreupelheid.

2. Het paard struikelt vaak.

Omdat het paard zijn voorbenen niet goed naar voren kan plaatsen en dit ook pijnlijk is struikelt hij vaker dan normaal. Vaak zien we ook een afwijking in de hoefbalans zoals een lange toon, waardoor het struikelen verergert.

3. De borstspieren zijn pijnlijk bij aanraking.

De borstspieren moeten te hard werken wanneer de CTO geblokkeerd is waardoor ze verzuren en verstrakken.

pectoraalspieren
Pectoraalspieren/borstspieren van het paard

4. De Musculus Brachiocephalicus is pijnlijk bij de aanhechting op de voorzijde van de bovenarm.

Deze spier loopt van de schedel en de eerste halswervel naar de voorzijde van de bovenarm en brengt het voorbeen naar voren. Wanneer de CTO vast zit wordt er te veel gewicht op de voorhand en daarmee de brachiochephalicus gedragen waardoor deze spier overbelast raakt.

Brachiocephalicus
Aanhechting Brachiocephalicus op bovenarm

5. De bovenlijn laat een kuiltje zien voor de schoft.

Wanneer een paard een goed ontwikkelde bovenlijn heeft loopt de hals vloeiend over in de schoft. Bij een CTO-blokkade kan de bovenlijn zich niet correct ontwikkelen en ontstaat een kuiltje voor de schoft. Zie ook deze blog: ‘Wat zegt de lijn van de rug over de gezondheid van je paard?‘.

schoft
Paard met een kuiltje voor de schoft
Equiday
Gezonde bovenlijn

6. De bovenlijn laat een opbolling zien in de lenden.

Wanneer de CTO vast zit kan het paard geen schoftlift maken. Het tegenovergestelde ontstaat, het paard overstrekt in het schoftgebied/voorste deel van de borstwervels. Daardoor bolt het lumbale deel van de wervelkolom op met alle problemen van dien. Zie ook deze blog over Sarko; een paard met zeer bolle lendenen.

Wervelkolom
Sarko heeft een opbolling in het lendengebied

7. De voorbenen lopen niet recht naar beneden vanuit de schouders maar het paard staat of beweegt bodemnauw of in sommige gevallen bodemwijd.

Omdat het paard niet goed het schouderblad naar voren kan bewegen en deze beweging ook pijnlijk is neemt hij een andere beenstand aan. Meestal wordt de elleboog wat naar binnen gedraaid en trekken de borstspieren het been in een bodemnauwe stand. Maar per paard kan de compensatie verschillen.

bodemwijd
Dit paard staat bodemwijd. De zwarte lijn geeft de hoefbalans van het paard aan. De witte lijn zou de normale lijn zijn.

8. Vlak voor het schouderblad loopt die musculus subclavius. Deze is te duidelijk zichtbaar en pijnlijk bij aanraking.

Deze spier is onderdeel van de borstspiergroep. Samen met de serratus ventralis (rompspier) dragen ze de romp. Ze hangen de romp als het ware op tussen de twee schouderbladen. Wanneer de CTO geblokkeerd is kan het paard biomechanisch geen schoftlift maken en komt er veel druk op de serratus ventralis en de borstspiergroep te staan. In de subclavius ontstaat een pijnlijk spierknoop die vaak zichtbaar en voelbaar is vlak voor het schouderblad.

Subclavius
Plaats van de subclavius

 Meer weten?

Wil je meer weten over een CTO-blokkade en hoe je in je paard aanwijzingen kunt vinden dat hij problemen heeft in dat gebied of elders in de wervelkolom: Kom dan naar het evenement Balans Hippique op 21 november.

Vereniging eigen paard organiseert in samenwerking met Equicare-Plus, Pegasus bewegingsanalyse en Equipe Paardenverzekeringen een dag die in het teken staat van blessurepreventie. De dierenartsen en behandelaars van Equicare-Plus en de experts van de bewegingsanalyse en thermografie staan de hele dag voor je klaar om je alles uit te leggen wat je wilt weten. Er worden clinics en workshops gegeven waar wordt uitgelegd wat jij kunt doen om blessures te voorkomen!

Wacht niet totdat je paard een blessure heeft. Een paard is zo groot en zo sterk, maar tegelijkertijd zo ontzettend kwetsbaar. Zo veel paarden worden kreupel of moeten vroegtijdig hun carrière of leven beëindigen door blessures in benen of rug. Laat jouw paard daar niet één van zijn!

Auteur: Karin Leibbrandt

Geef een reactie